Egy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét

Egy önkéntes német kutató találta meg az eddig ismert legöregebb és leghidegebb, törmelékHatalmas károkat okozhat az űrszemét. és por alkotta gyűrűFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. kkel körülvett fehér törpét a NASAKözzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Plútó holdjáról. számára. Melina Thévenot egyike azoknak az önkénteseknek, akik a Backyard Worlds projekt részeként átnézik a NASA széles látószögű infravörös felmérő felfedező műholdjának (Wide-field Infrared Survey Explorer – WISE) adatait, ekkor fedezte fel egy halott csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. FöldIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. -méretű maradványát.

WISE  (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A német önkéntes barna törpék – a bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. knál nagyobb, de a csillagoknál kisebb objektumok – után kutatott, amikor valami jóval fényesebb és távolabb lévő égitestet fedezett fel. Az információt továbbították a NASA Marylandben lévő Goddard Űrközpontjának, amely aztán a világ legnagyobb teleszkópjai, a Hawaiin lévő Keck Obszervatórium segítségével vizsgálta meg a fehér törpét.

Keck Obszervatórium (Forrás: Wikimedia Commons/Paul Hirst

A J0207 nevet kapó fehér törpeEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. mintegy 145 fényévnyire van a Bak csillagképben. Hőmérséklete (5800 Celsius-fok) alapján 3 milliárd éves lehet. A kutatók szerint ez lehet az első olyan felfedezett fehér törpe, amelyet többszörös porgyűrA nap képe - a gyönyörű sarki fény az űrből nézve. ű vesz körül. Ez arra késztetheti a csillagászokat, hogy újraértékeljék a bolygórendszerek modelljeit, emellett még több információt szerezhetnek a NaprendszerÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. távoli jövőjéről – mondta a NASA szóvivője.

A J0207 lehet az első olyan felfedezett fehér törpe, amelyet többszörös porgyűrű vesz körül (Forrás: NASA Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger)

A J0207 olyan régi, hogy “bármilyen folyamat táplálja is gyűrűinek anyagát, az biztosan több milliárd éves” – mondta John Debes, a baltimore-i Space Telescope Science Institute (STScI/Űrcsillagászati Kutatóintézet) kutatója.

“A legtöbb modell, amelyet a kutatók a fehér törpék körüli gyűrűkKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. magyarázatára alkottak, csak mintegy 100 millió évre visszamenőleg működőképesek, így ez a csillag kihívást jelent a bolygórendszerek kialakulásáról alkotott feltételezéseink számára” – tette hozzá.

A projekt legutóbbi felfedezésKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. éről szóló tanulmányt a The Astrophysical Journal Letters című szaklapban mutatták be.

Művészi kompozit kép a titokzatos, gyűrűkkel körülvett fehér törpéről (Forrás: P. Marenfeld & NOAO/AURA/NSF, NASA’s Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!