Egy különleges sivatagi növény segítségével részben megfejtették a virágos növények eredetének rejtélyét

Egy különlegesBizarr kinézetű, kacsacsőrű dinoszaurusz maradványai kerültek elő Mongóliában. , csak egyes afrikai sivatagokban őshonos növényBotanikus kert és vasútállomás egyben - az Atocha Pályaudvar. genetikai kutatása segítségével francia tudósok részben megfejtették a virágos növények eredetének rejtélyA plougasteli rejtély - jutalmat ajánlottak fel egy 230 éves, kőbe vésett felirat megfejtéséért. ét.

“Sikerült egy részét megfejtenünk annak, amit Charles Darvin, az evolúció atyja a virágos növények “irtózatos rejtélyének” nevezett – mondta Francois Parcy, a CNRS francia nemzeti kutatóintézetnek a Grenoble-i Egyetemen dolgozó biológusa.

Virágos növények rejtélye

A növények több mint 400 millió éve terjedtek el a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. ön, de a virágos növények csak 150 millió éve jelentek meg. Őket közvetlenül a nyitvatermők – ide tartoznak a jelenlegi tűlevelűek is – előzték meg, amelyek szaporodási módja jóval kezdetlegesebb.

“Ezek a növények ‘feltalálták’ a magot, de a virágot még nem” – magyarázta Francois Parcy. A 300 millió évvel ezelőtt megjelent nyitvatermők nőivarú és hímivarú tobozok segítségével szaporodnak, amelyek között a szél hordja a pollent. Ez nem túl hatékony – hangsúlyozta Francois Parcy.

Virágos növények rejtélye

A virágos növényeknél sok az újítás. A virágban a sziromlevelek és a csészelevelek által körülvéve egyszerre van jelen a hímivarú porzószál és a nőivarú termő. A magkezdemények pedig a termőben védve vannak. “Ez hihetetlenül hatékony szaporodási rendszer” a kutató szerint.

Virágos növények rejtélye

A virágos növények megjelenésének magyarázata után kutatva a tudósok egy különös nyitvatermő, az ezer évnél is hosszabb ideig élő velvícsiaAz öt legkülönlegesebb növény. (Welwitschia mirabilis) génjeit tanulmányozták. A kizárólag csak NamíbiaMegfejtették a namíbiai tündérkörök rejtélyét?. és AngolaKína egy egész várost épített fel Angolában, ami szinte teljesen üresen áll. part menti sivatagaiban élő velvícsia egy rövid törzsből fejlődik ki, amelyen mindössze két nagy levél található. FurcsaAz öt legkülönlegesebb növény. módon a hímivarú tobozaiban néhány steril magkezdemény és nektár található, ami Parcy szerint arra utal, hogy a növény sikertelenül kísérletezett virágAz öt legkülönlegesebb növény. növesztésével.

Virágos növények rejtélye

A Grenoble-i AlpokElkészült a világ leghosszabb és legmélyebben futó alagútja. Egyetem, a lyoni 1. Claude Bernard Egyetem és a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek együttműködésA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. ével készült tanulmány szerzői ennél a növénynél a virágokA belga királyi palota lenyűgöző botanikus kertje. kialakulásáért felelős génekhez hasonló géneket találtak, amelyeknek a hierarchikus szerkezete is azonos.

“A virághoz nem csupán gének kellenek. Az is szükséges, hogy hálózatba épüljenek, az első gének aktivitása kiváltsa a második génekét, majd vízesésszerűen (kaszkád) a többiekét” – magyarázta Francois Parcy.

Virágos növények rejtélye

A virágos növények és zárvatermő rokonaik közötti génkaszkád felfedezése arra enged következtetni, hogy ez közös ősük öröksége. A virágos növényeknek tehát nem kellett feltalálniuk a zárvatermő technikát.

“Az összerakós játék darabjai már megvoltak, és a virág kifejlesztéséhez használták fel” – hangsúlyozta Parcy.

Virágos növények rejtélye


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!