Egy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a MarsMars-szimuláció kezdődött Omán kietlen sivatagában. május 30-án, így szabad szemmel is látható lesz a déli égbolton. “Kézi távcsővel természetesen jobb képet kaphatunk a vörös bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. ról, mely hétfőn ‘csak’ 76 millió kilométerre halad el mellettünk. Este tíz óra és éjfél körül lesz érdemes az égbolt déli-délkeleti részét figyelni. Amerre a Holdat látjuk, a horizonthoz közel, megcsodálhatjuk a Mars fényes vörösét is” – magyarázta Kiss László csillagász az M1 szerda reggeli műsorában.

marsForrás: NASAHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet.

Arra is kitért, hogy a Mars mindig érdekelte az embert, része volt az ókori mitológiáknak, a rómaiak a háború istenét tisztelték benne. A csillagászat azért szentel különös figyelmet a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. nak, mert bár jóval kisebb a Földnél és légköre sincs, mégis ez hasonlíthat a leginkább a bolygónkhoz. Valószínű, hogy vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. is volt rajta.

mars-2Forrás: NASA, ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. , the HubbleA Hubble űrteleszkóp legszebb fotói. Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), M. Wolff

“Ugyan méreteit tekintve a Vénusz a leghasonlóbb a Földhöz, a felszíne túlságosan forró. A Marson rendkívül hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. van, ám az égitestet kutató számos Mars-szonda eredményei arra utalnak, hogy egykor víz hullámzott rajta, felét óceán, felét szárazföld alkotta és sűrűbb volt a légköre is” – mutatott rá a csillagász. Hozzátette, hogy a légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. a kis gravitáció miatt lassan elszökött a bolygóról, a víz azonban a felszín alatti jégrétegben, a krioszférában – úgy tűnik – megmaradt. A Mars lakhatósága iránt is élénken érdeklődik az ember, ám mivel se légköre, se a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ezért ez egyelőre csak a tudományos-fantasztikus filmekBepillantás a híres filmek kulisszái mögé. világában valósulhat meg – vélte a tudós.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!