DNS-teszttel vizsgálják a szudáni piramisokban feltárt csontokat

DNSMegoldották a jeti rejtélyét. -teszttel vizsgálják meg a csontokat, melyeket SzudánPiramistemető Meroéban. ókori meroitikus korból származó piramisEgyiptomi piramisok új szemszögből - Vadim Mahorov illegális fotózása. ában tártak fel. Az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. maradványokat a 9-es számú piramis három halotti kamrájának egyikében találták meg a régészek a Meroé régészeti helyszínen. A szudáni hírügynökség jelentése szerint a kamrák tíz méter mélyen fekszenek a piramis alatt.

Forrás: flickr/Christopher Michel 

Meroé a Kusita Királyság (Kr. e. 8.-Kr. u. 4. század) egyik legfontosabb központja, majd a meroitikus korszakban fővárosa volt. Meroé lakosai palotákat és kis – 6 méterestől 30 méteres magasságú – piramisokat emeltek, és egy olyan írásrendszert fejlesztettek ki, amelyet még nem sikerült teljesen megfejteni. Meroé az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. világörökségi listáján is szerepel, Kartúmtól 200 kilométerre északkeletre fekszik.

Forrás: UNESCO
Forrás: UNESCO
Forrás: UNESCO

A kamrákat egy katari finanszírozású régészeti expedíció tárta fel, a helyszínen emberi és állati csontokat is találtak. Katar 2014-ben 135 millió dollárt (35 milliárd forintot) ajánlott fel a szudáni műkincsek és régészeti emlékek felújítására és megőrzésére. Az összeget 29 projekt finanszírozására, többek között ősi leletek helyreállítására, múzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. építésre és a meroita nyelv tanulmányozását célzó programokra fordítják.

Forrás: Wikimedia Commons/محسن الفكي 

A 9-es piramis a tudósok szerint Kalmani királyLegendás maja uralkodó portréját találhatták meg Palenque romvárosában. temetkezési helye lehetett, aki Kr. előtt 207 és 186 között uralkodott. Az eddig előkerült csontok az archeológusok szerint több ember maradványai. A DNS-vizsgálat megállapíthatja, hogy milyen kapcsolat van a maradványokÉvtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgépek áldozatait találták meg a Mont Blanc gleccserén. között. A többi kamra feltárásMegtalálták az óriások eltűnt városát Etiópiában. át is megkezdik. Murtada Busara, a régészeti csoport tagja elmondta, hogy a kamrák egyikében koporsó is van. A csapat azt reméli, hogy Kalmani király maradványait is sikerül megtalálniuk.

Szudánban mintegy 150 éve kezdődtek a régészeti feltárások, jóval később, mint Egyiptomban vagy Görögországban. 1923-ban George Reisner amerikai régész már kutatott Meroé piramisainál, az előkerült tárgyakat Bostonba szállították.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!