Csaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel

Csaknem száz újabb exobolygóElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. t, vagyis Naprendszeren kívüliVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. bolygóNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. t fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően. Az újonnan azonosított planétákkal mintegy háromszázra nőtt az amerikai űrkutatási hivatal (NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. ) Kepler űrteleszkópjának K2-misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. ja keretében felfedezett exobolygók száma – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: ESO/M. Kornmesser 

“Kétszázhetvenöt bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amelyek közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett planét” – mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktoriEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. hallgatója, az Astronomical Journal című folyóiratban publikált tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője. Hozzátette: „ez a kutatásNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. a K2-misszó révén 2014-ben nyert első adatok óta folyik”.

Forrás: NASA/W. Stenzel

A Discovery-program keretében épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygóÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. k keresése úgynevezett tranzit módszerrel: a műholdNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. a csillagfénySikeresen működik az új csúcsműszer a világ legnagyobb távcsőrendszerénél. parányi elhalványulásait méri, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új „forgatókönyvet” kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetés keretében az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni.

Forrás: NASA/W. Stenzel

Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Napunkhoz hasonló csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel. Mára mintegy 3600 exobolygó vált ismertté, amelyek között FöldMint egy szívverés, úgy pulzál a Föld mágneses mezeje. -méretű kőzetes planéták és Jupiterhez hasonló gázóriások is találhatóak.

Forrás: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

Az újonnan felfedezett bolygók egyike egy rendkívül fényes csillag körül kering. “Az egyik megerősített planéta tíz napÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. alatt kerüli meg a HD 212657 jelű csillagot, amely a Kepler és a K2-misszió során talált eddigi legfényesebb gazdacsillag. A fényes csillagok körül keringő bolygók azért fontosak, mert a csillagászok rengeteget megtudhatnak a róluk a Földről végzett megfigyelések révén is” – mondta Andrew Mayo, aki a NASA, a kaliforniai műszaki egyetemAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. (CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ), a UC Berkeley, a Koppenhágai Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatóival dolgozott együtt.

A Kepler-űrtávcső eredeti és K2-missziója révén is óriási mértékben hozzájárult az exobolygók kutatásához. Küldetései révén eddig több mint 5100 exobolygójelöltet talált.

Forrás: NASA/ Ames/JPL-Caltech

Phys.org, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!