Csaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel

Csaknem száz újabb exobolygóRitka elemek jelenlétét mutatták ki egy pokolian forró exobolygó légkörében. t, vagyis Naprendszeren kívüliVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. bolygóÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. t fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. űrteleszkóp megfigyeléseinek köszönhetően. Az újonnan azonosított planétákkal mintegy háromszázra nőtt az amerikai űrkutatási hivatal (NASAMegnyitják a Nemzetközi Űrállomást a kereskedelmi űrutazások számára. ) Kepler űrteleszkópjának K2-misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. ja keretében felfedezett exobolygókÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. száma – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: ESO/M. Kornmesser 

“Kétszázhetvenöt bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amelyek közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett planét” – mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktoriEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. hallgatója, az Astronomical Journal című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „ez a kutatás a K2-misszó révén 2014-ben nyert első adatok óta folyik”.

Forrás: NASA/W. Stenzel

A Discovery-program keretében épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygóÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. k keresése úgynevezett tranzit módszerrel: a műholdA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új „forgatókönyvet” kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetés keretében az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó-típusú csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. nagyobb hányadát megvizsgálni.

Forrás: NASA/W. Stenzel

Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Napunkhoz hasonló csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel. Mára mintegy 3600 exobolygó vált ismertté, amelyek között FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. -méretű kőzetes planéták és Jupiterhez hasonló gázóriások is találhatóak.

Forrás: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

Az újonnan felfedezett bolygók egyike egy rendkívül fényes csillag körül kering. “Az egyik megerősített planéta tíz napKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. alatt kerüli meg a HD 212657 jelű csillagot, amely a Kepler és a K2-misszió során talált eddigi legfényesebb gazdacsillag. A fényes csillagok körül keringő bolygók azért fontosak, mert a csillagászok rengeteget megtudhatnak a róluk a Földről végzett megfigyelések révén is” – mondta Andrew Mayo, aki a NASA, a kaliforniai műszaki egyetemAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. (CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ), a UC Berkeley, a Koppenhágai Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatóival dolgozott együtt.

A Kepler-űrtávcső eredeti és K2-missziója révén is óriási mértékben hozzájárult az exobolygók kutatásához. Küldetései révén eddig több mint 5100 exobolygójelöltet talált.

Forrás: NASA/ Ames/JPL-Caltech

Phys.org, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!