Csaknem másfél milliárd munkahely függ a világon a beporzó állatoktól

A világon csaknem másfél milliárd munkahely és az összes termény háromnegyedének léte függ a beporzó állatoktól, ezért ha nem állítják meg a méhekÖtvenhét különböző rovarirtó szert azonosítottak európai házi méhek szervezetében. és lepkék számának csökkenését, az óriási veszélyt jelenthet az emberi jólétre – figyelmeztetnek közleményükben a brit Readingi Egyetem tudósai. A szakértők egy globális felmérésben vettek részt, melynek eredményei szerint a beporzó állatok közvetlenül felelősek a fontos terménytípusai háromnegyedének fejlődéséért. Ilyen termények például a gyümölcsök, gabonák és mogyorófélék, a kávé és a kakaó is.

mehek-1Fotó: Wikipedia/ John Severns

Ez különösen a világ szegényebb, vidéki közösségei, vagyis a főként a mezőgazdaságból élők hetven százaléka számára kiemelt jelentőségű. A mezőgazdaságban 1,4 milliárd embert alkalmaznak, ez a világ gazdasági szempontból aktív munkaerejének mintegy egyharmada” – olvasható a Nature című lapban megjelent tanulmányban.

napraforgoFotó: Wikipedia/Diego Delso

A beporzásban résztvevő állatok nagyrészt méhek lepkék, pillangók, darazsak és bogarak, de bizonyos növények esetében madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. , denevérek és gyíkok végzik a beporzást, egyes esetekben pedig a szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. viszi a virágport. A szakértők szerint az állatok által beporzott növények döntő jelentőségűek az emberekHírességek hasonmásai. kiegyensúlyozott táplálkozása szempontjából, mivel olyan fontos összetevőket tartalmaznak, mint az A- és C-vitamin, a kalcium, a fluorid és a folsav. A beporzók eltűnésével ezért jelentősen megnőne a megelőzhető betegségek aránya a világon. “Ennek eredményeképpen évente 1,4 millióval nőne a halálozások száma” – vélik a kutatók.

Fotó: Wikipedia/Onderwijsgek

A vadon élő növények is veszélyben vannak, hiszen a trópusi növényzet több mint kilencven százalékának beporzása állatoktól függ. Csaknem minden ötödik gerinces beporzót – többségük madárÉnekükkel készítik fel a meleg időjárásra fiókáikat a zebrapintyek. és denevér – a kihalásKihalt a nyugati fekete rinocérosz . veszélye fenyegeti. A méhfajok és a pillangók mintegy kilenc-kilenc százalékát sorolják a veszélyeztetett állatok közé. A méhek húszezer faja felelős a világ 107 fő termése több mint kilencven százalékának beporzásÖtvenhét különböző rovarirtó szert azonosítottak európai házi méhek szervezetében. áért.

lepkeFotó: Wikipedia/Flickr/fesoj

Az európai, észak-amerikai és egyéb méhpopulációkra nagy veszélyt jelent az úgynevezett kolónia-összeomlás (Colony Collapse Disorder, CCD) jelensége, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. Ennek hátterében a tudósok szerint atkák, vírus, gomba, rovarirtó szerek vagy a tényezők kombinációja állhat.

A tanulmányMiben gyökerezik az erőszakra való hajlam?. szerzői szerint intézkedésekre van szükség, hogy megvédjék az állati beporzókat a mezőgazdasági termelés hátulütőitől. A helyzet megoldásában segíthet, ha a kártevők ellen természetes ellenségeiket és ragadozókat vetnek be kémiai anyagok helyett, ha a termőterületek közé virágokat ültetnek, ha a mezőgazdasági terményeket és a virágzó növényeket rotálva végeznék a termelést és megőriznék az eredeti, honos növényzetet, amely otthont ad a beporzó közösségeknek.

mehek-3Fotó: Wikipedia/Maciej A. Czyzewski

MTI, Nature


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!