Az európai vidra – a ritkán megfigyelhető veszélyeztetett faj

Az európai vidraÖnfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. , vagy gyakran csak röviden vidra (Lutra lutra) részben vízben élő ragadozó emlőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. sállatFelszólították a floridaikat, hogy ne fessék színesre a teknősök páncélját. . A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő. Több alfaja is létezik.

Európai vidra

Nyugat-EurópáA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. l Északkelet-Szibériáig és Koreáig, Kis-Ázsiában, a Himalája régiójában, Dél-Indiában, Kínában, Japánban, Indokínában, Szumátrán, Jáván és Északnyugat-Afrikában él. Általában az édesvizek környékén él, Nyugat-Európában és Skandináviában a tengerMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. öblökben, Dél- Délkelet-Ázsiában a mangrove-mocsarakban, a bizonytalan helyzetű közel-keleti állomány (fél)sós mocsarakban is megtalálható.

Európai vidra

Európai vidra

Magányosan él, a párzási időszak és a kölykeit vezető nőstény kivételével. Nem alszik téli álmot. Vackát vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. fölé hajló fák tövében, maga ásta kotorékban készíti, de olykor megtelepszik vízparthoz közeli borzvárban, nádasban is. A kotorék bejárata a víz alatt is nyílhat, de ez a vélekedésekkel ellentétben nem általános. Tápláléka változatos lehet, de döntően halakból, emellett kétéltűekből, rákokból, esetleg pézsmapocokból és egyéb rágcsáIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. kból, olykor gerinctelen állatokból – kagyló, nagyobb, vízben élő rovarok, rovarlárvák – áll. Esetenként jóllakottan, játékból is halÍgy falja fel azonos méretű társát egy akváriumi hal [videó]. ászik.

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Idejének csak kis részét tölti a vízben vadászattal és játékkal, döntő részben, a többi emlős ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. hoz hasonlóan, a vízparton, vackában pihen, alszik. Többször megfigyeltek télen egész vidracsaládokat, amint a vízparton “szánkóztak”. Jó magasra felmásztak a parton, aztán a hasukon csúsztak le a lejtőn. Zsírréteg nem védi a kihűléstől a vízben, csak bundájának víztaszítósága, zsírossága és tömöttsége. Körülbelül 10 méter mélységbe és 1-2 percig merül maximálisan. Természetes ellenségei, mint például a rókaKutyaként viselkedik Todd, a róka. , és a nagyobb ragadozó madarak, inkább csak a kölyköket veszélyeztethetik.

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

A nőstény 62 napi vemhesség után 1-4, leggyakrabban 2 kölyköt hoz világra. A kölykét 3 Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napig szoptatja, de jelentős ideig, esetleg több mint egy évig együtt maradhatnak. 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. A hím nem vesz részt a kölykök felnevelésében. Potenciális életkora tíz év felett van, de természetes élőhelyein ennél jóval kisebb a várható élettartama.

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Európai vidra

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett fajA kihalás szélén áll a szibériai tigris. , több nyugat-európai országban, illetve egyes jellemző élőhelyén ki is pusztult, jó néhány helyen próbálkoznak a visszatelepítésével, visszatelepülésének segítésével. Egyes területeken (NémetországHatalmas görgőfelhő tűnt fel egy németországi repülőtér felett. , Brit-szigetekLofoten-szigetcsoport - Norvégia gyöngyszeme. középső része) ez mérsékelt sikerrel is járt.

Európai vidra

A faj korábbi visszaszorulásának okai nem tisztázottak részleteiben, de a táplálékállatokA kihalás szélén áll a szibériai tigris. mennyiségének csökkenésén, az élőhelyeinek átalakításán, a közúti forgalom növekedésén, a műanyag alapanyagú hálók, varsák elterjedésén felül a szennyezőanyagok ehhez minden bizonnyal hozzájárultak. Magyarországon kiemelkedően sok vidra él Európa más országaihoz viszonyítva, elsősorban a Dél-Dunántúl halastavainál.

Fokozottan védett faj, hazai veszélyeztető tényezői a vizes élőhelyek pusztulása (a Kiskunság és Nyírség kiszáradása, halastavak számának csökkenése, vízpartok betonozása, parti növények irtása), vízközeli autóHihetetlen autóbaleset - konténer lapított ki egy autót, de túlélték az utasok. utak építése.

Európai vidra

Európai vidra

Ha érdekel, hogy hogyan él az európai vidra, ez a veszélyben lévő, különlegesHihetetlen barátság alakult ki egy szarka és az őt megmentő család között. faj, akkor nézd a Viasat Nature Európa Bolygó című műsorát vasárnap 17.20-kor, mert a lebilincselő képsoroknak és a rengeteg új információnak köszönhetően hihetetlen közelségbe hozza ezeket a csodálatos állatokat.

Az európai vidra, a halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. félelmetes ellensége maga is ragadozók prédájává válhat. Legyen tanúja a víz alatti felvételek segítségével, hogy ejti csapdába táplálékát ez a nehezen megfigyelhető állat!

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!