Az Etna is a világörökség része lett

Namíbiai, tádzsik és kínai helyszínekkel bővült pénteken a világörökségi helyszínek listája az UNESCOTizenkét új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. VilágörökségTizenkét új helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. Bizottságának kambodzsai ülésén.

A testület a természeti javak tárgyalásával kezdte a helyszínek bővítését, a napokban a vegyes, majd a kulturális helyszínek kerülnek a bizottság elé. Világörökségi rangra emelte a bizottság az Etnát, amelyet a testület emblematikus vulkánként jellemzett. A hegyÚt a Tianmenshan-hegyre. SzicíliaVideó a tomboló Etnáról . északkeleti részén, Catania és Messina között, a szigetMegemelte a földrengés Lombok szigetét. keleti partján fekszik. Az EtnaKitört az Etna. Európa legmagasabbTokyo Skytree - a világ második legmagasabb épülete. működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, de ez állandóan változik a kitörések miatt. Olaszországnak ez a negyedik világörökségi címe, amelyet természeti kategóriában nyert el.

Felkerült a listára a Mexikó északnyugati részén található El Pinacate és Gran Desierto de Altar bioszféra rezervátum, amely homokdűnéiről, vulkanikusTenerife - az örök tavasz szigete. krátereiről és gazdag kulturális örökségéről nevezetes.

Etna

Világörökséggé nyilvánították Phnompenben a namíbiai erget, vagyis a dél-afrikai ország lenyűgöző látványt nyújtó homoktengerét is. A tengerparti sivatagSahra el-Beida - Fehér-sivatag Egyiptomban. egyedülálló a maga nemében, természeti szépsége lenyűgöző – emelte ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely tanácsadó szervként segíti a bizottságot a természeti helyszínek tárgyalásában. Mielőtt védetté nyilvánították, félő volt, hogy a homokdűnés vidéken gyémántbányászatba kezdenek, de ez végül nem valósult meg.

Felkerült a listára a Pamír-hegységben lévő Tádzsik Nemzeti ParkKönigssee - Németország legszebb tava. is. Ez Tádzsikisztán első természeti világörökségi helyszíne. A parkA 10 legjobb úticél medveszafarihoz. óriási, az ország területének 18 százalékát foglalja el, és beletartozik szinte az egész hegységA festői Huang-San. – a Himalája és a Karakorum után a világ harmadik legmagasabb lánca -, vele együtt annak páratlan élővilága is. Kopár sivatagok éppúgy vannak a vidéken, mint hegyi tavakKanada mesébe illő tájai – egy varázslatos utazás képei. és havas-jeges területek. A parkban 170 folyó, több mint 400 tó található, és ott húzódik a sarkvidékeken kívüli leghosszabb gleccserA nap képe - kék jéghegy. , a Fedcsenko, amely 77 kilométeres. A vidék barna medvék, Marco Polo juhokFotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot a juhok. , hópárducok, szibériai kőszáli kecskék, indiai juhok és számtalan halfaj otthona.

Világörökség lett a gleccsereiről és szurdokairól híres nyugat-kínai Tien-san láncos röghegység is. A hegységet többek közt magas, meredek falú, csipkézett gerincei teszik páratlan természeti látványossággá. Gyakoriak azonban a medenceszerű, hullámos felszínek, a szürtök is. Ezeknek a felszíneknek az átlagmagassága eléri a 2–4 ezer métert is. A hegység látványos tája az északnyugati részében található Akszu-kanyon.

A Világörökség Bizottság június 27-ig tanácskozik Phnompenben, ez idő alatt dönt az új világörökségi helyszínekről és áttekinti a veszélyeztetett helyek sorát is. A “vörös listára” került a héten a Salamon-szigeteki Kelet-Rennell-korallzátony, valamint valamennyi – összesen hat – szíriai helyszín, kikerült viszont a veszélyeztetett helyszínek közül az iráni Bám fellegvára.-Írta az MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!