Az ENSZ 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerek védelmében

Az ENSZDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. 193 tagországa cselekvést sürget az óceánok és tengerekA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. védelmében a világszervezet New York-i székhelyén öt napon át tartó konferencia záró felhívásában. A nemzetközi óceánkonferencia az ENSZ első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozása volt. A tanácskozás résztvevői elsődleges célul tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet a világtengerek veszélyeztetettségére, és ennek súlyos következményeire. Emlékeztettek arra, hogy a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. háromnegyedét óceánok és tengerek borítják, s ezek szolgáltatják az élethez elengedhetetlen oxigén csaknem felét, megkötik a kártékony szén-dioxidAz Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. több mint egynegyedét, táplálékot adnak, és kulcsszerepet játszanak az éghajlati rendszerek alakulásában.

Forrás: Wikipedia/NASA"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. /MODIS
Forrás: Wikipedia/NASA

A világszervezetben egyhangúlag elfogadott dokumentum – amelyet a jelen lévő miniszterek és diplomaták taps kíséretében szavaztak meg – arra szólítja fel a kormányokat és a civilszervezeteket egyaránt, hogy hozzanak intézkedéseket az óceánok és a tengerek szennyezése, az illegális halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászat és a túlhalászás, valamint a tengerek élővilágát pusztító savasodás megakadályozására. Szintén sürgetik a kormányokat, hogy védjék meg a part menti ökológiai rendszereket. Sok ország a dokumentumban szereplő javaslatok mellett további, önkéntes vállalásokat tett az óceánok és általában a természeti környezet védelme érdekében. Isabella Lovin svéd miniszterelnök-helyettes, a konferencia társelnöke bejelentette: a kormányok, különböző szervezetek és a magánszektor képviselői mintegy 1200 további javaslattal gazdagították az ajánlásokat.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org
Forrás: Gary J. Wood/flickr.com

A tanácskozáson elfogadott dokumentum nem kötelező érvényű. Az Egyesült ÁllamokAmerika öt éven belül űrhajósokat küld a Holdra. képviselője egyetértett az elfogadott dokumentumban rögzített elvekkel és a javasolt gyakorlati intézkedésekkel, de a részt vevő országok közül egyedüliként visszautasította a dokumentumnak a párizsi klímaegyezményt támogató részeit. David Balton, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett rá: Donald TrumpTörténelmi csúcstalálkozó - Teljes leszerelésről szól az aláírt dokumentum. elnök június elsején bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezményből.

Forrás: YouTube/Keith Brock

A tanácskozáson nem voltak nagy viták. Peter Thomson, az ENSZ-közgyűlés elnöke újságíróknak elmondta: ez azért lehetett így, mert mindenki tisztában van azzal, hogy az óceánok az emberiség közös öröksége, s megmentésük a mai kor egyik nagy kihívása. “Ha az óceánok meghalnak, mindannyian meghalunk” – jelentette ki a veterán diplomata.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!