Az eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel

Az eddig észlelt legkisebb csillagra bukkantak brit csillagFantasztikus tények a Világűrről. ászok. A Földtől 600 fényévnyi távolságra található, EBLM J0555-57Ab jelű csillag csak egy kicsivel nagyobb, mint a SzaturnuszViszonylag fiatalok lehetnek a Szaturnusz gyűrűi a Cassini adatai alapján. . Ennél sokkal kisebb nem is lehetne egy csillag – írták a Cambridge-i Egyetem kutatói az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban.

„Ez a csillag kisebb és valószínűleg hidegebb is, mint az eddig azonosított gigantikus gáz exobolygóIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. k (Naprendszeren kívüliVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. k). Az EBLM J0555-57Ab gravitációs ereje ugyanakkor mintegy 300-szor erősebb, mint a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. é” – mondta Alexander Boetticher kutató.

Forrás: University of Cambridge/Alexander von Boetticher

A minicsillag egy kettős csillagrendszerbe tartozik. Akkor fedezték fel, amikor időszakosan elhaladt nagyobbik kísérője előtt és enyhén csökkentette annak fényét. A szakértők ebből számították ki az égitest méretét és tömegét.

A kis csillag tömege megfelel a 40 fényévnyi távolságra lévő Trappist-1A törpecsillagénak, amelynek átmérője azonban mintegy 30 százalékkal nagyobb. „FelfedezésAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ünk megmutatja, milyen kicsi is lehet egy csillag” – mondta Boetticher.

Trappist-1 (Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. )

University of CambridgeAstronomy & Astrophysics, mti


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!