Az azték birodalom legnagyobb uralkodójának sírját találhatták meg Mexikóvárosban

Egy aztékJelentős azték templomot és egy rituális labdajáték helyszínét tárták fel Mexikóban. uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóFöldrengés fedte fel egy azték piramis belsejében rejlő ősi templomot. városi Templo Mayor (nagy templomÁtrajzolja II. Ramszesz templomának térképét egy új felfedezés. ) romjainál tártak fel a régészek. Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el írja a BBC.

Templo Mayor Forrás: Wikimedia Commons/BekaHari 

Történelmi beszámolók szerint az 1469-1502 között uralkodott három azték királyEgy 13 éves fiú bukkant rá a legendás Kékfogú Harald ezüstkincsére.  – három testvér – elhamvasztott földi maradványait ezen, vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében. A több évtizede folyó ásatások ellenére a kutatóknak soha nem sikerült még felfedezniük egy azték uralkodó sírját.

“Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat. Úgy véljük, hogy, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni” – mondta Leonardo Lopez Lujan vezető régész.

Több évtizede folynak az ásatások (Forrás: Wikimedia Commons/Michel Rudoy)
Forrás: Wikimedia Commons/Simon Burchell
Forrás: Wikimedia Commons/Wolfgang Sauber

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a napTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.

A kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek.

A jaguáréhoz hasonlóan, valószínűleg a gyermek szívMég súlyos sérülés után is képes regenerálni saját szívét az öngyógyítás mestere. ét is kiszedték egy szertartás keretében, ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Az áldozati ajándékok között lévő nagy számú kagylóhéj, piros tengeri csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. és korallBébikorallok betelepítésével segítik a súlyosan károsodott Nagy-korallzátony regenerálódását. valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

Un tesoro de sacrificios podría llevar al hallazgo más tentador: la tumba de un emperador azteca. http://goo.gl/79EpEX

Közzétette: El Economista – 2019. március 25., hétfő

 

A szakemberek szerint 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalomÖtszáz év után derült ki, milyen betegség pusztított az aztékok körében. legnagyobb uralkodója – az utolsó testvér -, Ahuízotl halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álának éve. Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként. “Könnyen lehet, hogy Ahuízotl maradványait rejti az a láda”- mondta a szakember.

A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékokÖtszáz év után derült ki, milyen betegség pusztított az aztékok körében. vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dítást megelőzően. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenochtitlánban, a mai Mexikóvárosban állt.

Korábban a régészek egy emberi koponyákból emelt tornyot tártak fel a Templo Mayor szomszédságában: 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!