Az ausztráliai Nagy-korallzátony lehet a globális korallfehéredés következő áldozata

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyLenyűgöző mélytengeri korallkerteket és ismeretlen ökoszisztémákat fedeztek fel Ausztráliában. lehet a 2014 óta pusztító globális korallfehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. következő áldozata – figyelmeztetnek kutatók. Szakemberek a héten jelentették be, hogy a jelenség, amely már most a történelem eddigi leghosszabb tömeges korallpusztulása, akár 2017-ig is eltarthat.

Korallzátony
Fotó: Wikitravel/flickr/Sarah_Ackerman 

A hawaiiNem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására. és a Fidzsi-szigeteki koralltelepek az elmúlt két évben már kétszer is megtapasztalták a területre érkező melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. pusztító hatását. “Kutatások bizonyítják, hogy a globális felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. növeli a tömeges korallfehéredés beindulásának gyakoriságát, amit a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. újra és újra megsínylenek” – mondta Mark Eakin, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) korallmegfigyelő programjának koordinátora. Hozzátette, a nagy probléma az, hogy a koralltelepeknek idő kell a regenerálódáshoz, így, ha túlságosan gyakran kerülnek szorult helyzetbe, akkor eltűnhetnek és algák, valamint tengeri füvek vehetik át a helyüket.

Korallzátony
Fotó: Wikimedia Commons/Acropora 

A bolygó korallA Nagy-korallzátony. állományait tizedelő meleg óceánvíz most elérkezett a világ legnagyobb koralltelepéhez, amelynek jövője a következő három-négy hét időjárási viszonyaitól függ. A szakemberek ezért most rossz időben reménykednek, ha ugyanis megmarad a jó idő, akkor az tovább erősíti a melegedést, néhány kiadós viharNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. azonban segítene felkavarni a vizet, hogy annak hőmérséklete ne változzon. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok ismertetőjegye. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Amennyiben a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és ezen keresztül az emberekre is.

Korallzátony
Fotó: Wikimedia Commons/The Lightworks/fotopedia.com 

A NOAA szerint 1998-ban a Csendes-óceánA Csendes-óceánba eresztenék Fukusima nukleárisan szennyezett vizét. trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El NinoJelentős hatásokkal fog járni az év végén visszatérő El Nino. légköri jelenség hatására hatalmas mennyiségű meleg víz áramlott szét a bolygón, elpusztítva a világ korallállományának egyhatodát, és súlyosan károsítva a Nagy-korallzátonyLaboratóriumban nevelt korallokat telepítenek a Nagy-korallzátony térségébe. felét – idézte fel a The Guardian című brit lap internetes oldala. Tizenkét évvel később a jelenség megismétlődött, és tavaly októberben a NOAA bejelentette, hogy immár a harmadik globális korallfehéredés közepén járunk. A kutatók szerint a mostani jelenség várhatóan a világ korallállományának 38 százalékát érinti és 5 százalék valószínűleg örökre odavész. A legnagyobb veszélyben KiribatiHamarosan lakhatatlanná válik Kiribati. , a Csendes-óceán déli része és az Indiai-óceán van, és a legfrissebb jelentések szerint jelenleg Új-Kaledóniát sújtja a jelenség. A korallfehéredés idővel a Csendes-óceán északi részén és a Karib-térségben is felütheti a fejét.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!