Az ausztráliai Nagy-korallzátony lehet a globális korallfehéredés következő áldozata

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyLaboratóriumban nevelt korallokat telepítenek a Nagy-korallzátony térségébe. lehet a 2014 óta pusztító globális korallfehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. következő áldozata – figyelmeztetnek kutatók. Szakemberek a héten jelentették be, hogy a jelenség, amely már most a történelem eddigi leghosszabb tömeges korallpusztulása, akár 2017-ig is eltarthat.

Korallzátony
Fotó: Wikitravel/flickr/Sarah_Ackerman 

A hawaiiNem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására. és a Fidzsi-szigeteki koralltelepek az elmúlt két évben már kétszer is megtapasztalták a területre érkező melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. pusztító hatását. “Kutatások bizonyítják, hogy a globális felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. növeli a tömeges korallfehéredés beindulásának gyakoriságát, amit a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. újra és újra megsínylenek” – mondta Mark Eakin, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) korallmegfigyelő programjának koordinátora. Hozzátette, a nagy probléma az, hogy a koralltelepeknek idő kell a regenerálódáshoz, így, ha túlságosan gyakran kerülnek szorult helyzetbe, akkor eltűnhetnek és algák, valamint tengeri füvek vehetik át a helyüket.

Korallzátony
Fotó: Wikimedia Commons/Acropora 

A bolygó korallA Nagy-korallzátony. állományait tizedelő meleg óceánvíz most elérkezett a világ legnagyobb koralltelepéhez, amelynek jövője a következő három-négy hét időjárási viszonyaitól függ. A szakemberek ezért most rossz időben reménykednek, ha ugyanis megmarad a jó idő, akkor az tovább erősíti a melegedést, néhány kiadós viharNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. azonban segítene felkavarni a vizet, hogy annak hőmérséklete ne változzon. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok ismertetőjegye. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Amennyiben a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és ezen keresztül az emberekre is.

Korallzátony
Fotó: Wikimedia Commons/The Lightworks/fotopedia.com 

A NOAA szerint 1998-ban a Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El NinoJelentős hatásokkal fog járni az év végén visszatérő El Nino. légköri jelenség hatására hatalmas mennyiségű meleg víz áramlott szét a bolygón, elpusztítva a világ korallállományának egyhatodát, és súlyosan károsítva a Nagy-korallzátonyLaboratóriumban nevelt korallokat telepítenek a Nagy-korallzátony térségébe. felét – idézte fel a The Guardian című brit lap internetes oldala. Tizenkét évvel később a jelenség megismétlődött, és tavaly októberben a NOAA bejelentette, hogy immár a harmadik globális korallfehéredés közepén járunk. A kutatók szerint a mostani jelenség várhatóan a világ korallállományának 38 százalékát érinti és 5 százalék valószínűleg örökre odavész. A legnagyobb veszélyben KiribatiHamarosan lakhatatlanná válik Kiribati. , a Csendes-óceán déli része és az Indiai-óceán van, és a legfrissebb jelentések szerint jelenleg Új-Kaledóniát sújtja a jelenség. A korallfehéredés idővel a Csendes-óceán északi részén és a Karib-térségben is felütheti a fejét.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!