Árpád-kori sírokat találtak Orosháza határában

Cimkék: , , ,

Újabb Árpád-kori sírcsoportra bukkantak Orosháza határKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. ában földmunka közben, a régészeti munkálatok pénteken elkezdődtek, az előzetes felmérések szerint mintegy hatvan-nyolcvan épen maradt sírt tárnak fel – mondta Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János MúzeumVáratlanul hazaszállíttatták Budapestről a múmiát rejtő Buddha-szobrot. igazgatója.

Árpád-kori sír

Fotó: Rosta Tibor

A sírok 20-30 méterre találhatók attól az Árpád-kori településtől, amelyet Orosházán 2006-ban tártak fel. A mellékletek (ékszerek, egyéb tárgyak) nélküli, padmajos sírok a Kárpát-medencében egyedül10 éve egyedül él egy elnéptelenedett faluban egy kínai férfi. álló temetkezési formát jelentenek. Különleges rituáléra utal az is, hogy a holttesteket a kiásott sír hosszanti oldalfalába vájt mélyedésbe fektették, a fejet déli irányba tájolták, hasonlóan a muzulmán népek temetkeztek.

Orosházán először 1997-ben bukkantak néhány épen maradt padmajos sírra, majd 2012-ben ugyanitt egy 20-30 sírból álló csoport került elő, a most feltárás alatt álló az eddigi legnagyobb sírcsoport az Árpád-kori temetőből.

Árpád-kori sír

Fotó: Rosta Tibor

Mindezek újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy Orosháza területén az Árpád-korban virágzó élet volt. A 2006-ban feltárt Árpád-kori település területén megmaradtak az épületalapok, a korabeli eszközök. Több ezer állatcsont került elő, mindegyik kérődző állat csontja volt. A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy iráni eredetű káliz népesség élt az Árpád-korban Orosházán. A kabarok népcsoportjához tartozhattak és a Kazár Birodalomban csatlakozhattak a honfoglaló magyarokhoz.- Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!