Antibiotikum-rezisztencia fenyegeti egy kenyai nemzeti park ritka orrszarvúit

Új veszély fenyegeti a kenyai Ruma Nemzeti Parkban élő keskenyszájú orrszarvúKatasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése. kat: az antibiotikum-rezisztenciaSzegedi kutatók új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen. , amelynek oka a kutatók szerint az antibiotikumEzerszer hatékonyabb antibiotikum fejlesztésével akarják felvenni a harcot a szuperbaktériumok ellen. féktelen használata mind az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. , mind a haszonállat Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. -állomány körében a kelet-afrikai országban. A Viktória-tó partján lévő nemzeti parkban élő, súlyosan veszélyeztetettKatasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése. faj egyedeinél az EcoHealth amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint aggasztó szintű az antibiotikum-rezisztenciaSzegedi kutatók új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen. .

Forrás: Wikimedia Commons/Ikiwaner/jjron

A kutatók, köztük a kenyai Maseno Egyetem szakemberei 16 keskenyszájú orrszarvú ürülékmintáit tanulmányozták az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképesség vizsgálatakor. E. coli baktériumAz emberi orrban fedezték fel az új antibiotikum, amely legyőzheti legismertebb szuperbaktériumot. génjeit izolálták mind a rinocéroszok, mind emberek ürülékéből, és tanulmányozták, mennyire ellenállók ezek a baktériumok nyolc általános használatú antibiotikummal – köztük az ampicillinnel, a gentamicinnel és a tetraciklinnel – szemben. Négy antibiotikum esetében az ember és az orrszarvúEgy turistákkal teli terepjáróra támadt rá egy dühös orrszarvú. ak ellenállóképessége hasonló volt, kettő esetében az orrszarvúk ellenállóbbak voltak.

“Ez azért ad aggodalomra okot, mert az orvvadászatNapokra börtönbe került három újságíró, mert a Zimbabwében zajló elefántvadorzásról írtak. által súlyosan veszélyeztetettIdén a földikutya lett az év emlőse. orrszavú hajlamos a szarvasmarha-gümőkórra, amely egy bakteriális betegség, és amelynek kezelését az antibiotikum-rezisztencia megnehezíti. Ha a rinocéroszok betegek, kezelni kell őket. Milyen orvosságot adjunk ezen állatoknak?” – tette fel a kérdést Collins Kipkorir Kebenei, a tanulmány társszerzője.

Forrás: Wikimedia Commons/Zoo Krefeld

A kutatók nem tudják, hogy alakulhatott ki az antibiotikummal szembeni ellenállás. Feltételezik, hogy a nemzeti parkot átszelő Lambwe folyó vizéből ihattak, amely antibiotikum-rezisztens baktériumokat hordozó hulladékkal szennyezett. Azt is lehetségesnek tartják, hogy az orvvadászoktól védő parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. őrökkel való érintkezés következtében alakulhatott ki az antibiotikum-rezisztencia.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!