A világ leghíresebb fotói (17 db)

A következő fényképekRobert Capa - 20. század legjelentősebb fotósa. méltán érdemelték ki a világ leghíresebb képei címet. Közülük nem egy kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetünkbe. A képekről szóló információk a képek alatt található, így van lehetőség kitalálni hol és mikor készült a kép.

17.

Zászló a Ground Zero-n (Thomas E. Franklin, 2001)

Zászló a Ground Zero-n (Thomas E. Franklin, 2001)

2001. szeptember 11-én délután 5-kor készült a kép, amint a tűzoltóTűzoltó lett a kölyökkorában súlyosan megégett kutyából. k felvonnak egy zászlót az összeomlott ikertornyok romjainál. Később szobrot is készítettek volna a kép alapján, amely azonban nem három fehér, hanem egy fehér, egy néger és egy hispán tűzoltót ábrázolt volna, de végül ezt történelemhamisítás címszóval elvetették.

16.

Van egy álmom (Bob Adelman, 1963)

Van egy álmom (Bob Adelman, 1963)

Martin Luther King Jr. híres beszédének tetőpontján, égnek emelt kézzel.

15.

Ember a Holdon (NASA, 1969)

Ember a Holdon (NASAIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. , 1969)

Buzz AldrinElárverezik a Neil Armstrong által begyűjtött holdport. , az Apolló 11 űrhajósa Neil ArmstrongElárverezik a Neil Armstrong által begyűjtött holdport. felvételén a Holdon, a Nyugalom TengerÚszó jéghegyen rekedt sarki rókát mentettek meg kanadai halászok. én.

14.

14Zászló Iwo Jima szigetén (Joe Rosenthal, 1945)

Zászló Iwo Jima szigetPálmalevelek mentettek meg három hajótöröttet. én (Joe Rosenthal, 1945)

A japán7164 km-es szerelmi vallomás. Iwo Jima szigeten kitűzött amerikai zászló képe a wikipédia szerint “valószínűleg minden idők legtöbb példányban reprodukált fotóRitkán látott történelmi Fotók. ja” a második világháború egyik jelképe lett.

13.

A milicista halála (Robert Capa, 1936)

A milicista halálaRobert Capa - 20. század legjelentősebb fotósa. (Robert CapaRobert Capa - 20. század legjelentősebb fotósa. , 1936)

A spanyol polgárháború leghíresebb képe a katonaKözel száz éve érintetlen az I. világháborúban elesett katona szobája. halálAz utolsó ismert fotó híres emberekről. ának pillanatában készült. A mai napig vita van a kép eredetiségéről, de a szakértők többsége elfogadja annak.

12.

Abu Ghraib (ismeretlen, 2004)

Abu Ghraib (ismeretlen, 2004)

Abu Ghraib egy bagdadi börtön neve volt, ahol 2004-től kezdődően rengeteg kínzás jutott osztályrészül az iraki foglyoknak.

11.

Flower power (Bernie Boston, 1967)

Flower power (Bernie BostonEgy 220 éves időkapszulát nyitottak fel Amerikában. , 1967)

1967. október 27-én egy vietnámi háború-ellenes demonstráción egy fiatal tüntető a Nemzeti Gárda egyik tagjának puskacsövébe helyez egy virágot. Ez a fotó is egy egész korszak jelképévé vált.

10.

Zászló a Reichstag-on (Yevgeny KhaldeiJevgenyij Haldej, 1945)

Zászló a Reichstag-on (Yevgeny Khaldei Jevgenyij Haldej, 1945)

1945. májusában két szovjet katona kitűzi a Szovjetunió zászlaját a Reichstag épületére Berlinben.

9.

Földkelte (Bill Anders, 1968)

Földkelte (Bill Anders, 1968)

1968. karácsonyán az ApolloÉrdekes tények a holdraszállásról. 8 legénysége készítette. Évekig a legénység mindkét tagja Frank Borman és Bill Anders is azt hitte, hogy ő volt a fotós, de végül a negatívok megvizsgálása kiderítette, hogy Bill Anders követte el a képet.

8.

A Kennedy gyilkosság (ismeretlen, 1963)

A Kennedy gyilkosság (ismeretlen, 1963)

1963. november 22-én 12:30-kor ölték meg John F. KennedyA Kennedy család a zárt ajtók mögött. elnökMiért lett kopasz az exelnök, George Bush?. öt. Ahogy a 2001. szeptemberi terrortámadásoknál, minden amerikai emlékszik rá, hogy hol volt, amikor hallotta Kennedy halálhírét.

7.

Csók a Times Square-en (Alfred Eisenstaedt, 1945)

Csók a Times Square-en (Alfred Eisenstaedt, 1945)

A kép a második világháború végén hazatért katonák üdvözlésének eufórikus hangulatát adja vissza. Egy fiatal kadét csókol meg egy nővért. Két tényről nem beszélnek sokat: egyrészt a kadét mindenkit megcsókolt, aki útjába került, másrészt ezért a bizonyos csókért a nővér pofon vágta.

6.

A magzat keze (Michael Clancy, 1999)

A magzatAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. keze (Michael Clancy, 1999)

Egy 26 hetes nyitott gerincű magzaton a méhen belül elvégzett operáció közben a kicsi kinyúlt, és megragadta a sebész ujját. “Samuel kidugta apró kezét anyukája méhéből a sebész által vágott résen. Amikor az orvosA gyógyításnak szentelte az életét a kínai nő, aki gyerekkorában mindkét lábát elveszítette. óvatosan felemelte a karját, Samuel reagált az érintésre, és megszorította az orvos ujját. Hogy kipróbálja a szorítás erejét, a sebész megrázta az apró öklöt. Samuel szorosan kapaszkodott. Abban a pillanatban kattintottam el a fényképezőgépet.” A fotós saját elmondása szerint a kép készítése után abortuszpártiból abortuszAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. ellenzővé vált.

5.

A zuhanó ember (Richard Drew, 2001)

A zuhanó ember (Richard Drew, 2001)

Többen próbálták megállapítani, hogy ki is van ezen a 2001. szeptember 11-én 9:41 perckor készült képen. Ennek ellenére ezidáig nem sikerült teljes biztonsággal kideríteni, hogy ki volt ez a férfi, aki sok sorstársához hasonlóan inkább választotta a WTC toronyból való kiugrást, mint a tüzet és a füstöt.

4.

Tienanmen téri tüntető (Jeff Widener, 1989)

Tienanmen téri tüntető (Jeff Widener, 1989)

Az ismeretlen férfi kínaiak millióinak mutatta meg hogy van remény, amikor puszta jelenlétével és eltökéltségével megállította a tankoszlopot.

3.

Ebéd a felhőkarcoló tetején (Charles C. Ebbets, 1932)

Munkások ebédje (Charles C. Ebbets, 1932)

A kép a GE Building építése közben készült. A 69. emeleten.

2.

Éhező gyermek és keselyű (Kevin Carte, 1994)

Éhező gyermek és keselyű (Kevin Carte, 1994)

Ahogyan Anna Frank arcot adott a zsidók szenvedéseinek, ez a kép az afrikai éhezés valóságát mutatta meg emberekRitkán látott történelmi Fotók. millióinak. Miközben a szudáni kislány az éhhalál küszöbén van, a keselyű türelmesen várakozik. A kép publikálásának napján több százan keresték meg a New YorkMinden vasárnap az utcákat járja egy fodrász, hogy levágja a hajléktalanok haját. Times-t, hogy mi történt a gyerekkel. Végül az újság külön üzenetben tudatta, hogy a gyereknek sikerült elvonszolnia magát az ENSZDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. táboráig, utána viszont nyoma veszett. Kevin Carter, a fotós Pulitzer díjat kapott a képért, három hónappal később azonban öngyilkos lett.

1.

Afgán lány (Steve McCurry, 1984)

Afgán lányBörtönben marad az "afganisztáni háború Mona Lisája". (Steve McCurryBörtönben marad az "afganisztáni háború Mona Lisája". , 1984)

Sharbat GulaBörtönben marad az "afganisztáni háború Mona Lisája". kb. 12 éves volt, amikor a fotó készült. A szovjet bombázás eredményeképpen elveszítette a szüleit, és testvérével illetve nagymamájával gyalog kelt át a hegyeken, hogy eljusson a menekülttáborba. Ma három gyerekes családanya.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!