A világ egyik legszebb tórendszere – Plitvicei-tavak

Kevesebb, mint 300 km-re a magyar határtól található a horvátországi Plitvicei Nemzeti ParkA világ 7 természeti csodája. . Ezt a fantasztikus A legszebb rózsaszín tavak a világon. rendszert mindenképpen látni kell mindenkinek, aki szeret a természeti szépségekben gyönyörködni. A Plitvicei-tavakElőzetes online regisztrációhoz kötik a belépést a Plitvicei-tavaknál. (horvátul Plitvička jezera) Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. s hegyekIzland színes hegyei. veszik körül. A tavakA legszebb rózsaszín tavak a világon. Karlovactól 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyóGyönyörű helyek a Föld minden tájáról. cska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre.

A Plitvicei-tavak Nemzeti ParkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesésA világ 7 természeti csodája. köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km2. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km2-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

Lépcsőzetes tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park különlegessége, hogy a 16 nagyobb tó felszíne különböző magasságokban van, és ennek következtében alakult ki a megannyi vízesés. A vizet több patakA Karijini Nemzeti Park varázslatos világa. itt összeérő vize biztosítja. A tórendszer egy erdőkkel és hegyekkel övezett gyönyörű völgyben található, ami minden ide látogatót elkápráztat szépségével.

Évszakok

A tórendszer minden évszakban gyönyörű: tavasszal az éledő természetA világ 7 természeti csodája. , nyáron a kellemes hűvöset biztosító, csupa zöld hatás a felülmúlhatatlan. Ősszel a természet színeiben gyönyörködhetünk, míg télen a befagyott vízesések és az ember nagyságú jégcsapok nyújtanak páratlan látványt az idelátogatóknak.

Plitvicei tavak

Élővilág

A Plitvicei Nemzeti Park nem csapán a páratlan látványról híres, de nagyon sok védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. , ritkaFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. állatfaj is megtalálható itt: ilyen például a medveMedvét figyeltek meg kirándulók az Aggteleki Nemzeti Parkban. , a vidraÖnfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. , a fülesbagoly vagy a farkasIsmét videóra vették Zselykét, a magyar farkast. .  Emellett a park több mint 300 féle lepke és 160-nál is több madárfaj otthona. Orchideák közül 55 különböző fajt tartanak itt számon.

Plitvicei tavak

Barlangok

A megkapó látvány a föld alatt is folytatódik. A karsztos vidéken a vízA világ legtisztább tavai. által kioldott mészkőbarlangokból többet is megcsodálhatunk a nemzeti park területén.  A legismertebbek és egyben legnagyobbak a Nagy-barlangA Carlsbad Caverns Nemzeti Park. , a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. Érdemes mindegyiket meglátogatni, ha időnk engedi!

Plitvicei tavak

Változatos programok

Aki tehát legalább egy napra szakít időt erre a csodálatos területre, az biztosan nem fogja megbánni. A környékbeli hegyek túraútvonalai a túrázóknak, a tavak az élővilág és a természeti szerelmeseinek, míg az egész egyben a tartalmas kikapcsolódásra, nem utolsó sorban pedig a szépségre vágyók számára ideális választás.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

CNN

A CNN utazási rovatának felmérése alapján a világon a 3. legszebb vízesés a horvátországi Plitvicei-tavak területén található. Olyanok előzik meg, mint a Niagara a kanadai-amerikai határon, illetve hawaiiHawaii legszebb látnivalói. Hanakapiai vízesés. Valószínűleg még nem volt olyan látogató, aki ne lett volna megelégedve, sőt elkápráztatva a látványtól.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

UNESCO

A Plitvicei-tavakat felölelő Plitvicei Nemzeti Park 1979. óta szerepel az UNESCOAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. Világörökségi listáján, természeti értékek kategóriában. A tórendszer csodás látványával, és a ritka élővilágával vívta ki magának ezt az elismerést.  A Plitvicei Nemzeti Park nem véletlenül egyben az elsőként létrehozott nemzeti park is HorvátországHorvátország 7 eldugott kincse. ban.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!