A világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat

A világ egyik legszárazabb helyének tartott AtacamaVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. -sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat. A terv az AndokKülönleges madarak repkednek az Andokban - új kolibrifajt fedeztek fel a kutatók. és a Csendes-óceánA Csendes-óceánba eresztenék Fukusima nukleárisan szennyezett vizét. között fekvő Atacama-sivatagVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. egyedülálló földrajzi tulajdonságait szeretné kihasználni, kiküszöbölve ezzel a megújuló energiaforrások közül a szélre és a napra jellemző legfőbb problémát, az ellátás folyamatosságának hiányát. A napA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. nem süt mindig, a szél sem fúj mindig, ám a hosszú, keskeny Chilében a hegyek mindig közel vannak az óceánhoz.

Atacama
Forrás: ESO 

A Valhalla vállalat elképzelései szerint napenergia felhasználásával vizet lehetne kiszivattyúzni az óceánból két közeli, az Andokban magasan fekvő víztárolóba. Innen engednék a vizet lezúdulni egy 300 megawatt teljesítményű vízerőműbe, amely éjjel-nappal képes lenne árammal ellátni ChileSárkány domb - a világ legnagyobb városi homokdűnéje. három tartományát. A dél-amerikai ország jelenleg energiaimportőrnek számít, többnyire fosszilis energiahordozókra szorul.

Atacama
Forrás: Wikimedia Commons/Gerard Prins

“Ez az egyetlen hely a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. ön, ahol egy ilyen projektet meg lehet valósítani” – mondta el Francisco Torrealba, a vállalat stratégiai vezetője. A két hegytetőre tervezett tároló nagyjából annyi vizet tudna befogadni, mint 22 ezer olimpiai úszómedenceA világ legnagyobb medencéje. . Francisco Torrealba hozzátette azt is, hogy bár a megvalósításhoz szükséges technológiát számtalan alkalommal tesztelték már a világ minden táján, ebben a kombinációban még sosem próbálta ki senki. Az ötlet zöld utat kapott Chile környezetvédelmi hatóságáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l, a jelenleg befektetőket kereső vállalat reményei szerint 2016 végén elindulhat a három és fél év hosszúságúra tervezett beruházás.

Atacama
Forrás: ESO/Clem & Adri Bacri-Normier 
Atacama
Forrás: flickr/Valerio Pillar

 phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!