A világ egyik legfurcsább kinézetű állata – a borneói nagyorrú majom

A borneói nagyorrú majomLopás áldozatául esett a Nyíregyházi Állatpark egyik lajhárja. (Nasalis larvatus) az egyik legkülönösebb kinézetű állat a világon. Méretüknek, nagy, kerek hasuknak és feltűnő színüknek köszönhetően is kitűnnek a többi főemlős közül, ami mégis igazán híressé teszi őket az a hatalmas, A göndör szőrű lovak. gó orruk. Ez a majomfajta egyedül Borneó szigetBarbados - a Karib-térség trópusi szigetországa. én él, sűrű és áthatolhatatlan mangrove-, láp- és édesvízi mocsárerdőkben.

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

Egyedi megkülönböztető ismérve a hímek jócskán megnagyobbodott, esetenként 10 cm-nél is hosszabb orra, melynek evolúciós előnye tisztázatlan, de lehetséges, hogy a hosszú, elnyújtott, zengő orrhang képzéséhez kellhet. Az is lehet, hogy a nőstények szigorú szelekciós munkájának eredménye, melynek során mindig a különösen nagy orrú hímeket részesítették előnyben. A hímek nagy orra hasonló jelentőséggel bírhat, mint a szarvasok óriási agancsa vagy az oroszlánokEgy páviánkölyök elképesztő megmenekülése. sörénye. A nőstények és a fiatalok orra kisebb, felálló és pisze. Nagy hasukban rengeteg féle baktérium található, melyeknek a szerepe a táplálék erjesztése. A baktériumok hatástalanítanak néhány, a majmokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. táplálékában megtalálható mérget, így olyan leveleket is megehetnek, melyektől más állat meghalna.

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

A borneói nagyorrú majom az egyik legnagyobb fán élő majom. A hím 73–76, a nőstény 54–64 centiméterre nőhet. A hím farokhossza 66-75, a nőstényé 52-62 centiméter. A hímek tömege 16–25 kg között mozog, a nőstények csak 7-12 kg-osak. Átlagosan 20 egyedből álló csoportokat képeznek. Ezek a csoportok számos nőstényből és fiatalból, valamint több felnőtt hímből állnak. Veszély esetén ez utóbbiak szegülnek szembe a betolakodóval, míg a csoport többi tagja menekül. Borneó egyes vidékein azonban inkább háremeket figyeltek meg, és ott ritkább a többhímes csoport. A nagyorrú majmok nappal aktív növényevő állatok, elsősorban levelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A főemlősök többségével ellentétben szeret víz közelében tartózkodni. Rendkívül jó úszók, melyben segíti őket a részlegesen hártyás hátsó lábuk is. Néha az egész csapat egyszerre ugrik a vízbe a magas fákról.

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

A borneói nagyorrú majom sokáig nem számított veszélyeztetett fajnak, mivel főként a sűrű mocsárerdőkben él. A modern eszközök azonban lehetővé tették, hogy ezeket a félreeső élőhelyeket is hasznosítsák az emberekA nigériai hiéna szelídítők. , így a nagyorrú majmok élőhelye fokozatos csökkenésnek indult. A különleges kinézetű állatok száma az elmúlt időkben erősen lecsökkent. Nehezen megközelíthető élőhelyén ritkán tanulmányozták az életmódját, fogságban pedig gyorsan elpusztul, így szokásai nagy részét még homály fedi.

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

Borneói nagyorrúmajom

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!