A világ 10 legszebb nemzeti parkja

A természeti értékek megvédésében óriási szerepet vállalnak Földünk nemzeti parkjai. Az efféle védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. területek mentesek a mező30 gyönyörű fotó Kína természeti szépségeiről. gazdasági és ipari hasznosítástól, így természetes állapotukban maradnak fenn az utókornak. A világ több ezer nemzeti parkja mindegyikének megvan a maga szépsége, vannak azonban egyedülállóan szépek is.

Akan Nemzeti Park, Japán

A túlnépesedett JapánCsodaszép japán virágpark. nagy részén egymást érik a milliós metropoliszok. A szigetország régóta küzd a túlnépesedéssel, ennek ellenére hű marad természeti értékeihez, és óriási védett területeket tart fent. Az Akan Nemzeti ParkA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. Hokkaido szigetA világ 7 természeti csodája. én, 8666 négyzetkilométeren terül el. 1934-ben alapították, névadójának pedig a sziget egyik aktív tűzhányóját választották. A parkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. erdőVeszélyben vannak a kaliforniai óriás mamutfenyők. ket, lápokat és tavakat őriz. Utóbbiak egyike azAshu, amelyet a világ legtisztább vizű tavakAz afganisztáni Band-e Amir nemzeti park tavai. ént emlegetnek.

Akan Nemzeti Park, Japán

Akan Nemzeti Park, Japán

Yellowstone Nemzeti Park, USA

YellowstoneNéhány hét leforgása alatt 1400 földrengést mértek a Yellowstone Nemzeti Parkban. -t legtöbben világhírű gejzíreiről és Maci Laciról, egy itt élő rajzfilmkarakterről ismerik. Az Egyesült Államok legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. , egyben a világ legelső nemzeti parkja ennél azonban messze több érdekességet rejt. A hegyvidékekkel, erdőkkel tarkított park 8980 négyzetkilométeres területén aktív az élővilág: bölénycsordák, jávorszarvasok, farkasokBékésen játszadozó farkaskölyköket örökített meg az Aggteleki kameracsapda. és grizzly medvék lakják.

Yellowstone Nemzeti Park

Yellowstone Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park, Kanada

KanadaFantasztikus látnivalók a világ minden tájáról. első nemzeti parkja az 1885-ben alapított Bnaff. Kezdetben csak az itt található meleg ásványvízforrások védelme volt az őrizet célja, majd az évek alatt a park mérete fokozatosan nőtt, és elérte mai 6641 négyzetkilométeres területét. Leginkább a Sziklás-hegységKanada mesébe illő tájai – egy varázslatos utazás képei. óriási, csupasz hegyei jellemzik, de tiszta vizű tavairól és örökzöldjeiről is ismert.

Banff Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok UtahA Bryce Kanyon sziklaoszlopai. államában találni a Zion nemzeti parkot, amely egy, a Virgin-folyó által kivájt kanyonA vadregényes Grand Canyon . . A dús növényzettel és vízfolyásokkal tarkított park vonzza a túrázókat, akik a gyönyörű sziklákA kazahsztáni Charyn Kanyon. között kirándulhatnak, és felkereshetik a KolobArch nevű sziklaA nap képe - Na Pali elképesztő sziklái. ívet, amely a világ egyik legnagyobb ilyen képződménye.

Zion Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park

Amazónia, Brazília

Az elmúlt évtizedek mértéktelen erdőirtása óriási területeket mart ki a világ tüdejeként is becézett Amazóniából, amely bolygónk legbővizűbb folyamát, az Amazonast övezi. Az élettől hemzsegő, óriási esőerdőBepillantás a perui Manu Nemzeti Park csodálatos és ritka élővilágába. vel borított Amazónia területén található egy azonos nevű nemzeti park. A valamivel több mint tízezer négyzetkilométeren elterülő park a gazdag növényZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. - és élővilág megőrzését szolgálja.

Amazónia

Amazónia

Amazónia

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

AfrikaSingita Sabi Sand - gyönyörű szálloda a varázslatos Kruger Nemzeti Park szomszédjában. egyedi élővilága a gyarmatosításig nem volt veszélyben, a tizenkilencedik században érkezett nagyszámú telepesek vadászatai azonban komoly károkat okoztak a vadállománynak.Ez szükségessé tette egy természetvédelmi területLenyűgöző drónvideó Dél-Afrika varázslatos világáról. létrehozását, és ez vezetett el a Serengeti nemzeti park létrejöttéhez. 14 ezer 763 négyzetkilométeres területével jelenleg ez a világ legnagyobb egybefüggő nemzeti parkja. Gyönyörű szavannai táján növényevő csordáknak és ragadozóknak nyújt menedéket az orrvadászok és a környezeti szennyezések elöl.

Serengeti Nemzeti Park

Serengeti Nemzeti Park

Rondane Nemzeti Park, Norvégia

Mint a világ egyik legzöldebb állama, Norvégia nagy figyelmet fordít természeti értékei megóvására. A skandináv ország első nemzeti parkja a Rondane volt, amely 572 négyzetkilométeren, hegyvidékes, kanyonokkal tűzdelt területen terül el. Sajátos értékei a gleccserképződmények és a morénatavak, emellett nagy szerepe van az itteni gazdag élővilág megóvásában is.

Rondane Nemzeti Park

Rondane Nemzeti Park

Vanoise Nemzeti Park, Franciaország

Franciaország 1963-ban alapította meg első nemzeti parkját, a Vanoise-t. Az ország nyugati részén, az olasz határ mellett elterülő 582 négyzetkilométeres park az Alpok természeti értékeit őrzi.Háromezer méteres hegycsúcsai közt gleccserek, morénatavak és tengerszemek bújnak, gyönyörű környezetet teremtve ezzel a túrázásra.

Vanoise Nemzeti Park

Vanoise Nemzeti Park

Szamária-szurdok, Görögország

Görögország jelentős része kopár, van azonban Kréta szigetén egy gyönyörű nemzeti parkja, a Szamária-szurdokA nap képe - gyönyörű szurdok a Watkins Glen Nemzeti Parkban. , amely egy fenyőkkel és ciprusokkal szegélyezett völgy. A turisták által kedvelt szurdok Európa leghosszabbja. Az Omelosz-fennsíkról indulva el lehet jutni rajta egészen a tengerpartig. Az út több száz méter magas sziklafalak között vezet, és egyes részén mindössze három méter szélesre szűkül.

Szamária-szurdok

Szamária-szurdok

Mount Mayon Nemzeti Park, Fülöp-szigetek

Az ázsiai szigetország ezen nemzeti parkja mindössze 55 négyzetkilométeres területet foglal el. Lényegében aMayon-vulkán közvetlen környezetét teszi ki, ahol ősi kultúrák nyomait őrző romokat találni. A közel két és félezer méter magas vulkán látványa lélegzetállító. Erejét meglehetősen sűrűn megmutatja, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben több alkalommal is kitört.

Mount Mayon Nemzeti Park

Mount Mayon Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!