A tengelic a 2017-es év madara

A tengelic, MagyarországÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. és EurópaZengővárkony hős szelídgesztenyéje versenyez idén az év európai fája címért. egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMEMéhecske hotelek elhelyezésére biztatnak a természetvédők. ) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét. A tengelicet egy 2016. június 28-a és július 27-e között meghirdetett internetes szavazáson választotta a magyar lakosság az idei év madarának – idézi fel az MME közleménye.

tengelic-2Fotó: Wikipedia/Pierre Dalous

A sík- és dombvidékek mellett kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költő madárÚj madárfaj Magyarországon - szibériai szürkebegyet figyeltek meg hazánkban. vékony, növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként négy-öt tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal is kiegészíti. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége. Elterjedési területe Nyugat-EurópáTurkana-tó - világ legnagyobb állandó sivatagi tava. l Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel AfrikaSingita Sabi Sand - gyönyörű szálloda a varázslatos Kruger Nemzeti Park szomszédjában. északi részén is. KözismertségénekAz elkövetkező hetekben csendül fel országszerte a legszebb hangú madár éneke. és közkedveltségének köszönhetően a tengelic a fészkelési időszakban végzett, a természetvédelmi és állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem “nagykövet fajának” is tekinthető. A madár települési állományait a lakosság egész éves itatással, téli etetéssel és tavaszi-nyári fészekanyag kihelyezéssel segítheti.

tengelic-3Fotó: Wikipedia/Benjamint444

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az Év madara programot, amelynek célja és küldetése, hogy bemutassa azokat a fajokat vagy madárcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

MTI fotó: Komka Péter

MTI fotó: Komka Péter


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!