A remény szikrája – több állatfajt is sikerült visszahozni a kihalás széléről

A „remény szikráját” jelenti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, hogy a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként javult tíz veszélyeztetettKondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba. faj természetvédelmi besorolása, néhányat a kihalásKihalás szélére került állatok. széléről sikerült visszahozni. A svájci székhelyű zöldszervezet évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját. Az idei második listán nyolc madárKihalás szélére került állatok. - és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában.

„Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természetAz Élet fája - 400 éves fa a bahreini sivatagban. regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vörös lista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban” – jelentette ki Grethel Aguilar, az IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. vezetője.

A friss vörös listán szereplő 110 ezer állat- és növényfaj közül több mint 30 ezret fenyeget kihalás, míg a fél évvel korábbi, 105 ezer fajt felsoroló listán 28 ezer szerepelt ebben a kategóriában (Forrás: IUCN)

A kihalás széléről visszahozott vagy kevésbé veszélyeztetett kategóriába átkerült fajok között szerepel a guamit guvat, egy Guam szigetén honos röpképtelen madár, amelynek utolsó vadon élő példányát 1987-ben ölte meg egy kígyó. Fogságban tenyésztett madárpárok kihelyezésének eredményeként a guami guvat mára meghonosodott a szomszédos Cocos-szigeten, a faj pedig a „vadonban kihalt” kategóriából átkerült a „kihalás fenyegette” kategóriába.

Az egykor kihalás fenyegette réunioni sándorpapagájból (Psittacula eques) napjainkban mintegy 750 pár él, így a ritkaA már csaknem kihalt királyi teknős fészkére bukkantak Kambodzsában. madárfaj már „csak” veszélyeztetettnek számít. Egy Ausztráliában honos nagy édesvízi ragadozó, a Maccullochella macquariensis nevű sügérféle veszélyeztetett kategóriába lépett előre a nagyon veszélyeztetettből.

Összességében azonban a helyzet romlást mutat, 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán. Az egyik ilyen az Európában honos üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus), amelyből ugyan a kontinensen még sok van, elsődleges élőhelyén, Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Franciaországban azonban már nem csupán „potenciálisan”, hanem „erősen veszélyeztetett” egy, az állomány hetven százalékát kiirtó vírusos betegségA lány aki zsírszövetek nélkül él - Lizzie Velásquez medöbbentő története. miatt. A helyzet azért is tragikus, mert az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúzMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. és az ibériai sas számára.

Az üregi nyúl fontos táplálékforrást jelent az erősen veszélyeztetett ibériai hiúz számára (Forrás: Wikimedia Commons/lynxexsitu.es)

Az IUCN szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a klímaváltozásNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. veszélyezteti az élővilág sokféleségét is. Ausztráliában az édesvízi halak harmadát fenyegeti kihalás, ezeknek a fele közvetlenül a változó éghajlat okozta csapadékhiány vagy hőség miatt pusztulhat ki.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!