A Redwood Nemzeti Park óriásai

Cimkék: , , , , , ,

A kaliforniai Redwood Nemzeti ParkAz élet fája - az életéért küzdő fa, amelyet csak néhány gyökere tart. 1968. január 1-jén jött létre a Prairie Creek Redwoods, a Del Norte Coast Redwoods és a Jedediah Smith Redwoods állami parkok összevonásával. Területe 455 km². Elsődleges feladata a világon egyedülálló, csak itt élő parti mamutfenyő (Sequoia sempervirens) megmaradt példányainak megóvása. A különleges óriások nemcsak hatalmas termetük, hanem hosszú életük miatt is figyelemreméltóak, kb. 1500 évet élnek. A Föld legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. fái itt élnek a nemzeti parkA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. területén, mint például a 115,55 méteres Hyperion, a 112,77 Sztratoszféraóriás vagy a 112,11 méter magas “Tall tree”, melynek törzsátmérője 13,5 méter.

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park

A parti mamutfenyő több millió évvel ezelőtt az egész mérsékelt égövben elterjedt volt, de még néhány pár száz évvel ezelőttig KaliforniaA rendkívüli mértékű aszály miatt kiszáradnak a kaliforniai tavak. csendes-óceáni partjainál egy 700 km hosszú és 20 km széles erdőTöbb tízmillió fát fenyeget pusztulással a kaliforniai aszály. sáv húzódott. A kemény, vörös színű faanyag rendkívül értékes volt, így a telepesek megjelenésével, a fakitermelés miatt az évszázadok alatt 455 négyzetkilométernyire zsugorodott az erdő területe. Számukra ma a legnagyobbSherman tábornok fája - a legnagyobb térfogatú fa a világon. veszélyt az éghajlatváltozás jelenti. A parti mamutfenyők életében központi szerepet tölt be a Csendes-óceán hideg vize és a kaliforniai szárazföld belsejéből áramló meleg levegő találkozásakor keletkező köd, mely segít a vízveszteség pótlásában. Azonban a ködös órák aránya folyamatosan csökken, mely főleg a facsemeték túlélésére van negatív hatással.

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park

Redwood Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!