A nagytestű növényevő állatok 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye

A nagytestű növényevő állatok (többek közt például rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák)- mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye egy amerikai tanulmány szerint, amelynek szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy ezen fajok populációcsökkenése különösen Afrikában és Ázsiában oly mértékű, hogy üres tájak kísértetképét vetíti fel FöldAttenborough és bolygónk csodái - hazánkban is vettek fel jeleneteket a lenyűgöző természetfilmhez. ünk legváltozatosabb ökoszisztémáiban. Az Oregoni Állami Egyetem professzora, William Ripple vezette nemzetközi kutatócsoport a világ legnagyobb testű – 100 kilogrammnál nagyobb súlyú – növényevő állatainak adatait elemezte a rénszarvastól egészen az afrikai elefántig. Áttekintették ezen állatok veszélyeztetettségi státuszát, a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyeket, a populációhanyatlás ökológiai következményeit. Megállapításaikat a Science Advances című tudományos online folyóiratban tették közzé.

Nagytestű növényevők

Nagytestű növényevők

Nagytestű növényevők

A szakemberek 74 növényevő állat helyzetét vizsgálták és arra a következtetésre jutottak, hogy “radikális beavatkozás nélkül folytatódni fog a nagy testű növényevők (és sok kisebb testű) eltűnése a világ számos térségében, amelynek hatalmas ökológiai, gazdasági és társadalmi ára lesz. A tanulmány elkészítését Ripple kezdeményezte az után, hogy hasonló kutatást végeztek a nagy testű húsevő állatok körében. Ez hasonló populációcsökkenést állapított meg esetükben is.

“Arra számítottam, hogy élőhelyük változása lesz a fő tényező a növényevők számának csökkenésében, de az eredmények azt mutatták, hogy a két fő tényező az ember által folytatott vadászat és az élőhelyváltozás” – idézte a professzort a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportál. “Elemzéseink azt mutatják, hogy utóbbi jóval kiterjed az erdőkön túlra, a szavannákra, mezőkre és sivatagokra. Ezért vezettük be az üres tájak fogalmát” – tette hozzá.

Nagytestű növényevők

Nagytestű növényevők

A szárazföldi növényevőkhöz mintegy négyezer faj tartozik az AntarktiszTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. kivételével a Föld valamennyi kontinensén. A leginkább veszélyeztetett fajokA modern Noé bárkája - több ezer veszélyeztetett állatfaj DNS-ét gyűjtötték össze. a fejlődő országokban, különösen Délkelet-Ázsia, IndiaIndia legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal. és AfrikaA hajók inkább megkerülik Afrikát az olcsó az üzemanyag miatt. területén élnek. Egyetlen, az európai bivalyÍgy mentette meg társát az oroszlántól a bivaly. él Európában. Észak-Amerikában nincs ilyen faj, ott már a legtöbb nagytestű emlős kipusztult a prehistorikus vadászat és az élőhelyváltozások nyomán – írták a szakemberek a tanulmányban. Megjegyzik, hogy a világ 25 legnagyobb testű növényevője eredeti élőhelyének már csak átlagosan 19 százalékán él. Az 1980 óta megháromszorozódott állattenyésztés csökkentette a területükhöz, élelmükhöz, vízhez való hozzáférést, és növelte a vadállatokA modern Noé bárkája - több ezer veszélyeztetett állatfaj DNS-ét gyűjtötték össze. körében a betegségek terjedésének kockázatát.

A növényevőket jelenleg két ok miatt vadásszák: húsukért és az állati testrészek iránti globális kereslet miatt. A becslések szerint egymilliárd ember él vadhúson.”A tülköket drágábban adják el, mint az aranyat, a gyémántot és a kokaint, Afrikában a keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis) 2011-ben kihaltnak nyilvánították – emlékeztetnek a kutatók.

Nagytestű növényevők

Nagytestű növényevők

Nagytestű növényevők

rhino-2

rhino

A szakemberek szerint a nagytestű növényevők populációcsökkenése számos következménnyel jár: el fognak tűnni a vadon ökoszisztémájának más részei is, csökkenni fog az élelem a nagytestű húsevők, mint az oroszlánok és tigrisek számára. Kevesebb növény fog szaporodni, egyre több erdőtűz lesz, megváltoznak a kisebb állatok, köztük a halak, a madarakIsmeretlen énekesmadarakat fedeztek fel az indonéz szigetvilágban. és a kétéletűek élőhelyei is.

Nagytestű növényevők

Forrás: MTI, sciencedaily.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!