A nagymacskák jutnak főszerephez a Vadvilág Világnapján

A nagymacskákTöbb mint kétszeresére nőtt a tigrisek száma Indiában. védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédőMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. k március 3-án, a VadvilágLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. Világnapján, mivel számuk az elmúlt évszázadban riasztóan visszaesett, főként az élőhelyeik és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászatDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. és az illegálisTöbb ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből. vadkereskedelem miatt.

Forrás:  flickr/David Dennis

A nagymacskákat napjainkban számos – legtöbbször az ember által előidézett – veszély fenyegeti világszerte: természetes élőhelyük csökkenése, az emberekkel való konfliktus, az orvvadászat és az illegális kereskedelemKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. . Az elmúlt száz évben 95 százalékkal csökkent a tigrisek száma, az afrikai oroszlánoké pedig mindössze 20 év alatt 40 százalékkal lett kevesebb – áll a WWFNepálban tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma. MagyarországTöbb mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel Magyarországon. közleményében.

Forrás: Wikimedia Commons/Tuxyso

A macskafélék története 30 millió évvel ezelőtt kezdődött a mai Eurázsia dzsungeleiben. Ekkor már a ma élő cibetmacskákhoz hasonló ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k lestek prédájukra a fákKülönleges fák, melyek igazi túlélőnek bizonyultak. lombkoronaszintjén. Ezekből a rejtőzködő artistákból fejlődött ki a ma élő összes macskaféle. Ezek a karcsú, rugalmas és precíz ragadozók az AntarktiszBeértek az első zöldségek az antarktiszi üvegházban. és AusztráliaTöbb ezer vadló menekült meg a haláltól egy ausztrál nemzeti parkban. kivételével a Földön mindenhol őshonosak. E csoport tagjai közé sorolják a nagymacskákat is – ide tartozik például a gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , az oroszlánKimentették a moszuli állatkert két életben maradt állatát. , a tigrisA leghosszabb menetelés - 1300 kilométert tett meg néhány hónap alatt egy tigris Indiában. és a párducÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. is.

Forrás: Wikipedia/U.S. Fish and Wildlife Service

A világon előforduló négy hiúzfajból a legnagyobb Magyarországon is őshonos. A rejtőzködő életmódja miatt a Kárpátok szellemmacskájának is nevezett hiúzElpusztult Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme. hazánkban az elmúlt évtizedekben jelent meg újra. Rendszeresen előfordul a BörzsönyVisszatérhetett a farkas a Börzsönybe. , a ZemplénMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. és az Aggteleki-karszt területén, de hazai állománya még mindig védettségre szorul, hiszen az elmúlt években nincs információ arról, hogy sikeresen adtak volna életet utódnak. Jelenlétükről vadászok beszámolói mellett néhány kameracsapdás felvétel is árulkodik. Az észlelések ellenére azonban összlétszámuk tíz alá tehető.

A WWF MagyarországMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. több mint 25 éve dolgozik a hazai természetes erdei élőhelyek védelméért. Emellett a civil szervezet és az Aggteleki Nemzeti ParkEgy anyamedve és bocsa járja az Aggteleki Nemzeti Park vidékét. Igazgatóság 2010 óta együttműködik a nagyragadozók kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. ában is. Hiúzvédelmi Programunk célja az állatok élőhelyeinek védelme mellett az ismeretterjesztés is.

Forrás:  Wikimedia Commons/lynxexsitu.es

A WWF Magyarország programja az elmúlt évben kibővült: a 2017 végén indult Eurolargecarnivores Life projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók, döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse. A projekt célja, hogy feltérképezzék és megelőzzék az illegális elejtéseket, valamint megfelelő szabályozással biztosítsák e fajok élőhelyeinek fennmaradását. A hazai hiúzokVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. védelméhez bárki hozzájárulhat: egy szimbolikus örökbefogadással, illetve a WWF Magyarország természetvédelmi munkájának támogatásával.

Forrás: Bernard Landgraf (Baerni)/Wikimedia Commons

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban döntött arról, hogy március 3-át – amely 2013-ban a veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. vadon élő állatBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. - és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) elfogadásának 40. születésnapja volt – a vadvilág világnapjává nyilvánítja. A világnap (World Wildlife Day) célja felhívni a figyelmet azokra az értékekre és javakra, amelyekkel az élővilág hozzájárul az emberiség megélhetéséhez és személyes jólétünkhöz.

Forrás: Wikipedia/FrontierEnviro

Március 3-án az élővilág sokszínűségére, a vadon élő állat- és növényfajok kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. ának veszélyeire és az élővilágot érintő illegális kereskedelemre hívják fel a figyelmet. Az elmúlt években a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének mértéke aggasztó mértékben megnőtt. Az ember több ezer állat- és növényfaj sorsát pecsételi meg azok túlzott hasznosításával és pusztításával, köztük olyan jól ismert állatokét, mint az emberszabású majmok, az elefántokElhunyt Daphne Sheldrick, az "elefántok anyja". , az orrszarvúMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. ak, a bálnákFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. , a nagymacskák és a medvék vagy éppen olyan fajokét, amelyekről szinte még alig hallott a világ.

Forrás: flickr/Spencer Wright


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!