A nagymacskák jutnak főszerephez a Vadvilág Világnapján

A nagymacskák védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédőMegölték az elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosát. k március 3-án, a VadvilágLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. Világnapján, mivel számuk az elmúlt évszázadban riasztóan visszaesett, főként az élőhelyeik és élelmük mennyiségének csökkenése, az orvvadászatDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. és az illegálisTöbb ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből. vadkereskedelem miatt.

Forrás:  flickr/David Dennis

A nagymacskákat napjainkban számos – legtöbbször az ember által előidézett – veszély fenyegeti világszerte: természetes élőhelyük csökkenése, az emberekkel való konfliktus, az orvvadászat és az illegális kereskedelem. Az elmúlt száz évben 95 százalékkal csökkent a tigrisek száma, az afrikai oroszlánoké pedig mindössze 20 év alatt 40 százalékkal lett kevesebb – áll a WWF MagyarországOrvvadász által meglőtt parlagi sast műtöttek a Madárkórházban. közleményében.

Forrás: Wikimedia Commons/Tuxyso

A macskafélék története 30 millió évvel ezelőtt kezdődött a mai Eurázsia dzsungeleiben. Ekkor már a ma élő cibetmacskákhoz hasonló ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. k lestek prédájukra a fákKülönleges fák, melyek igazi túlélőnek bizonyultak. lombkoronaszintjén. Ezekből a rejtőzködő artistákból fejlődött ki a ma élő összes macskaféle. Ezek a karcsú, rugalmas és precíz ragadozók az AntarktiszIsmeretlen életformák rejtőzhetnek az antarktiszi jégbarlangokban. és AusztráliaTöbb mint 150 cet vetődött partra Ausztráliában. kivételével a Földön mindenhol őshonosak. E csoport tagjai közé sorolják a nagymacskákat is – ide tartozik például a gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , az oroszlánKimentették a moszuli állatkert két életben maradt állatát. , a tigrisA javulás jeleit mutatja a Szegedi Vadaspark őssejtekkel kezelt szibériai tigrise. és a párducÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. is.

Forrás: Wikipedia/U.S. Fish and Wildlife Service

A világon előforduló négy hiúzfajból a legnagyobb Magyarországon is őshonos. A rejtőzködő életmódja miatt a Kárpátok szellemmacskájának is nevezett hiúzHat ország fogott össze az európai hiúzok megmentése érdekében. hazánkban az elmúlt évtizedekben jelent meg újra. Rendszeresen előfordul a BörzsönyVisszatérhetett a farkas a Börzsönybe. , a ZemplénMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. és az Aggteleki-karszt területén, de hazai állománya még mindig védettségre szorul, hiszen az elmúlt években nincs információ arról, hogy sikeresen adtak volna életet utódnak. Jelenlétükről vadászok beszámolói mellett néhány kameracsapdás felvétel is árulkodik. Az észlelések ellenére azonban összlétszámuk tíz alá tehető.

A WWF MagyarországMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. több mint 25 éve dolgozik a hazai természetes erdei élőhelyek védelméért. Emellett a civil szervezet és az Aggteleki Nemzeti ParkLelőtték a Yellowstone Nemzeti Park leghíresebb farkasát. Igazgatóság 2010 óta együttműködik a nagyragadozók kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. ában is. Hiúzvédelmi Programunk célja az állatok élőhelyeinek védelme mellett az ismeretterjesztés is.

Forrás:  Wikimedia Commons/lynxexsitu.es

A WWF Magyarország programja az elmúlt évben kibővült: a 2017 végén indult Eurolargecarnivores Life projekt elsődleges célja, hogy a nagyragadozókkal foglalkozó különböző érdekcsoportok – többek között állattartók, vadászok, természetvédelmi szakemberek, természetjárók, döntéshozók – közti kommunikációt elősegítse. A projekt célja, hogy feltérképezzék és megelőzzék az illegális elejtéseket, valamint megfelelő szabályozással biztosítsák e fajok élőhelyeinek fennmaradását. A hazai hiúzok védelméhez bárki hozzájárulhat: egy szimbolikus örökbefogadással, illetve a WWF Magyarország természetvédelmi munkájának támogatásával.

Forrás: Bernard Landgraf (Baerni)/Wikimedia Commons

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban döntött arról, hogy március 3-át – amely 2013-ban a veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. vadon élő állatBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. - és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) elfogadásának 40. születésnapja volt – a vadvilág világnapjává nyilvánítja. A világnap (World Wildlife Day) célja felhívni a figyelmet azokra az értékekre és javakra, amelyekkel az élővilág hozzájárul az emberiség megélhetéséhez és személyes jólétünkhöz.

Forrás: Wikipedia/FrontierEnviro

Március 3-án az élővilág sokszínűségére, a vadon élő állat- és növényfajok kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. ának veszélyeire és az élővilágot érintő illegális kereskedelemre hívják fel a figyelmet. Az elmúlt években a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének mértéke aggasztó mértékben megnőtt. Az ember több ezer állat- és növényfaj sorsát pecsételi meg azok túlzott hasznosításával és pusztításával, köztük olyan jól ismert állatokét, mint az emberszabású majmok, az elefántokElhunyt Daphne Sheldrick, az "elefántok anyja". , az orrszarvúElpusztult Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú. ak, a bálnák, a nagymacskák és a medvék vagy éppen olyan fajokét, amelyekről szinte még alig hallott a világ.

Forrás: flickr/Spencer Wright


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!