A maláriát akarták legyőzni, de közben egy lehetséges rák ellenszerre bukkantak

A rákMegnyílhat az esély egy univerzális rákszérumra. ellen is hatásos fegyver lehet az az új dán szer, amelyet malária elleni vakcinaHivatalosan bejegyezték az ebola elleni védőoltást. kutatása közben felfedezett fehérjéből fejlesztettek ki a Koppenhágai EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. tudósai. Négy éven belül szeretnék elvégezni a szer klinikai tesztjeit is. Ali Salanti, az egyetem maláriakutatója és Mads Daugaard, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem rákkutatója azt fedezték fel, hogy a várandós nők méhlepényének egy szénhidrátja, amelyhez a malária parazitája kötődni képes, azonos a rákos sejtekben lévő szénhidráttal – olvasható a Koppenhágai Egyetem honlapján.

Laboratóriumban elkészítették azt a fehérjét, amelyet a parazita felhasznál, hogy a méhlepényhez tapadjon. A proteinhez mérget adtak. Az így előállított kombináció megkeresi a daganatos sejteket, beléjük szívódik, és odabent engedi ki a mérget. A sejtSejtmérleget fejlesztettek ki svájci tudósok. ettől elpusztul. A folyamatot rákos egerekAranyos egerek a vadonból. sejttenyészetein kísérték figyelemmel. A felfedezést a Cancer Cell tudományos lapban írták le.

labor-3

“Megvizsgáltuk a felfedezett szénhidrát működését: a méhlepényben a gyors növekedést biztosítja. Kísérleteink azt mutatták, hogy ugyanezt teszi a rákos sejtekben is. A malária parazitája rákos sejtek környezetében úgy reagált, mintha méhlepénnyel találkozott volna és hozzátapadt” – magyarázta Salanti.

A két egyetemi kutatócsoport agydaganatos, leukémiás és más rákos szövetminták ezreit vizsgálta meg, és az derült ki a kísérletekből, hogy a malária fehérjéje az összes tumortípus több mint 90 százalékára reagál a fenti módon. A méreggel kombinált proteint olyan egereken tesztelték, amelyekbe emberi daganatok több fajtáját ültették. Azt találták, hogy a szer úgy tapad a tumorhoz, hogy közben más szövetekhez nem kapcsolódik jelentős mértékben. A kezelt egerek túlélési aránya sokkal magasabb volt, mint a kezeletleneké – mondta el Thomas Mandel, a kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. egyik résztvevője. Az új szer emberi tesztjeit négy éven belül tervezik.

labor

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!