A maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában

A majaChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. civilizáció klasszikus időszakának egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú (más néven Waka) maja ásatási helyszínen – közölte a közép-amerikai ország kulturális és sportÍgy fog kinézni a Városligeti-tó szinkronúszó versenyeinek helyszíne. ügyekért felelős minisztériuma.

Tikal maja romvárosChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. (Forrás: Wikimedia Commons/Peter Andersen)

“A klasszikus maja civilizáció idején hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. tisztelet övezte az elhunyt uralkodókat, akiket élő lelkekként kezeltek” – mondta David Freidel, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológia professzora, aki 2003 óta folytat munkálatokat a helyszínen guatemalai és külföldi kollégáival.

Az előzetes kormeghatározás szerint az idén nyáron feltárt sírDíszes szarkofágokat és múmiákat fedeztek fel a régészek egy fáraók korabeli sírban. nagyjából az Kr.u. 300-350 közötti időszakból származik, ami azt jelenti, hogy ez az ország északnyugati részén fekvő Petén megyében valaha felfedezett legrégebbiA neandervölgyiekhez köthető eddigi legrégebbi faeszközöket tárták fel. királyi sírhelyBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A területen folytatott eddigi munkálatok során a Kr.u. 5., 6. és 7. századból származó hat uralkodói sírt tártak fel, bennük áldozati ajándékokkal.

Tikal (Forrás: Wikimedia Commons/Peter Andersen)

A Tikal maja romvároshoz közeli El Perú jelentős kereskedelmi útvonalakat tartott az ellenőrzése alatt a maja civilizáció klasszikus időszakában. A leletek szerint a Burial 80 elnevezésű sírhely az egyik legkorábbi ismert maja dinasztia, a Wak – maja nyelven százlábú – uralkodásának korai éveiből származik. Noha a sír tulajdonosának neve a mellette talált tárgyak egyikén sem szerepel, a kutatók úgy vélik, hogy a Wak dinasztia egyik ismert uralkodójának, a 4. század elején élt Te’ Chan Ahk királyLegendás maja uralkodó portréját találhatták meg Palenque romvárosában. nak a maradványait találhatták meg.

Forrás: Proyecto Arqueológico Waka’ and the Ministry of Culture and Sports of GuatemalaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva.

A szakemberek akkor jöttek rá, hogy uralkodói sírra bukkantak, amikor megtaláltak egy jádeköves maszkot a király arcával, valamint a kukoricaisten egyik jellemző kiegészítőjével díszítve. A sírban egyebek között agyagtárgyakat, jádedíszeket és egy faragott krokodilmedált találtak a kutatók. Az uralkodó maradványait és néhány kiegészítőt, köztük a maszkot élénk pirosra festették. A sírt Kr.u. 600 után legalább egyszer felnyithatták és ekkor festhették be a csontokat.

Forrás: Proyecto Arqueológico Waka’ and the Ministry of Culture and Sports of Guatemala

Washington University in St. Louis, phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!