A legrémisztőbb radioaktív kockázatok Európában

Időzített bombaAhol a bombák a mindennapok részei - lövedékekből használati tárgyak Laoszban. ketyeg a Földközi-tengerben, Wales területén üzemel az „európai FukushimaVisszatérés Fukusimába - egykori lakosokat fotóztak le régi életük helyszínein. erőmű” és létezik egy spanyol faluOjmjakon - a leghidegebb falu a világon. , amelyre atombombaHirosima és Nagaszaki az atombomba ledobása után - megdöbbentő fotók az iszonyatos pusztításról. hullott. Európa sosem hallott radioaktív kockázatai ránk is hatást gyakorolhatnak!

nuklearis_katasztrofa

HidrogénbombaMajdnem hidrogénbomba robbant az Egyesült Államokban 1961-ben. Spanyolországra

1966. január 17-én Palomaresre, egy andalúziai kis halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászfalura három hidrogénbomba hullott. A bombákat szállító amerikai B–52-es repülőMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. gép a levegőben összeütközött egy tankergéppel. Az ütközés következtében három hidrogénbomba hullott le a település közelében, amelyekből kettőnek a hagyományos gyújtószerkezete fel is robbant. A detonáció hatására a bombákban lévő radioaktív anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. két négyzetkilométernyi területen szóródott szét, érintve lakott területeket, erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ket és paradicsomültetvényeket is. Az utolsó bombát csak több hónapos keresés után találták meg a tengerben.

1

3

Részleges kármentesítés után Palomares még ma is Európa legszennyezettebbCitarum folyó - a világ legszennyezettebb folyója. települése. Három erősen radioaktív terület a mai napig drótkerítéssel van elkerítve. A Time magazinFerenc pápa az Év Embere az amerikai Time magazin szerint. a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesetIndítás után felrobbant egy amerikai hordozórakéta. ének minősítette a történteket, a kármentesítésről a mai napig egyezkedik SpanyolországPlaya de las Catedrales - a katedrálisok tengerpartja. és az USAAz Egyesült Államok lakosságának mintegy felét veszélyeztetik földrengések. .

Wales, az európai Fukushima

Sellafieldben található üzem alighanem Európa legösszetettebb nukleáris létesítménye, hiszen itt kezdték el gyártani azt a hasadóanyagot, amely végül Nagy-Britanniát atomhatalommá tette. Nem sokkal később a területen kereskedelmi célú atomerőművet építettek, mely egészen 2003-ig üzemelt, most pedig a kimerült fűtőelemeket dolgozzák fel és tárolják itt. Sellafieldben már több mint száz nukleáris balesetRekordszámú turista látogatta meg a csernobili atomkatasztrófa övezetét. történt, köztük 1957-ben Nagy-BritanniaTengerparti házak kerültek veszélybe Nagy-Britanniában a hatalmas viharok miatt. legsúlyosabb nukleáris szennyezése. A létesítmény évtizedeken át több millió köbméter radioaktív vizet bocsátott ki az Ír-tengerbe, amelyet emiatt a világ egyik legradioaktívabb tengerDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. ének tartanak.

2

A Sellafieldben található B30-as siló tömve van régi reaktor-alkatrészekkel, kimerült fűtőelemekkel, amelyeket vízbe merítve hűtenek.

Hasonlóan veszélyesA világ legveszélyesebb teaháza. a B38-as siló is. 1972-ben a nagy angliai bányászsztrájk idején az atomerőműRitka állatfajok népesítik be Csernobil térségét. veket teljes kapacitással üzemeltették az országban, ám ezt a mennyiséget már képtelenek voltak feldolgozni Sellafieldben. A kiégett, de feldolgozatlan fűtőelemeket helyezték el a B38-as silóban, amely „Európa második legveszélyesebb helye” – mondja az intézmény osztályvezetője. Sellafield óriási mennyiségű radioaktív vizet eresztett és ereszt a mai napig is az Ír-tengerbe. A GreenpeaceHatalmas bálnákkal figyelmeztet a pusztító műanyagszennyezésre a Greenpeace Budapesten. szerint óránként 8 millió literről van szó. A civil szervezet szerint Sellafield hatása Csernobilhez mérhető, csak itt a szennyezésA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. elnyújtva, évtizedeken keresztül jutott és jut a környezetbe.

4

A környező településeken a gyerekekAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. esetében az átlagosnál tízszer gyakoribb a leukémia előfordulása, de még az ír és walesi tengerpartokon élők körében is magasabb a daganatos megbetegedések aránya. A területen közel kilencvenszer annyi radioaktív hulladékot tárolnak, mint amennyi a csernobili baleset során a levegőbe került. A létesítmény felszámolása a brit kormányzat becslése szerint 14 ezer milliárd forintba kerülne.

Radioaktív hulladékA 9 legszennyezettebb hely a Földön. a Földközi-tengerben

Mintegy negyven, rendkívül mérgező és zömében radioaktív hulladékokkal megrakott hajót süllyesztett el az olasz maffia az 1980-as évektől kezdve több évtizeden keresztül a Földközi-tengerben. A radioaktív anyagokkal megrakott hajókMegadóztatná a tengerjáró hajókat Velence polgármestere. SzardíniáAz ezer-sziget tava. l kezdve az olasz partokon át az Adriáig és a görög tengerpartokig mindenütt megtalálhatóak. A több ezer hordónyi anyag a tenger mélyén fekszik, óriási környezeti és egészségügyi kockázatot jelentve a tengerpartPlaya de las Catedrales - a katedrálisok tengerpartja. lakosságára.

5

Az említett esetekből világosan kitűnik, hogy a múltban Európa területén a legtöbb problémát nem a működő atomerőművek jelentették, hanem más nukleáris folyamatokhoz kötődő balesetek okoztak, okoznak károkat. A fenti ügyek vélhetően csak a jéghegyÚjra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy. csúcsát képezik, az igazi időzített (atom)bombák az egykori Szovjetunió területén ketyeghetnek.

Forrás:BestMachinery

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!