A korábban véltnél jóval idősebb az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú

A feltételezettnél lényegesen idősebb, 34 ezer éves Szása, az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúTöbb mint tízezer éves gyapjas orrszarvúbébi maradványára bukkantak Szibériában. borjú, amelynek maradványait tavaly szeptemberben fedezték fel JakutföldTízezer éves mumifikálódott oroszlánkölyköket találtak. ön. A gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) mintegy 350 ezer éve jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és az utolsó jégkorszak végén, körülbelül tízezer éve halt ki. Szása nemcsak az egyetlen ismert gyapjas orrszarvúborjú, hanem a legjobb állapotban fennmaradt egyed is: csaknem teljes épségben megőrződött a bőre, a világosszürke gyapja, érintetlenek a végtagjai. Megőrződött a feje, fennmaradtak a fülei, szemei, és a nyelve. Az első vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy a leletA legrégebbi rákos beteg csontvázát tárták fel Szibériában. “mindössze” tízezer éves, ám az elmúlt évben elvégzett kormeghatározás megállapította, hogy Szása 34 ezer évvel ezelőtt élt.

Gyapjas orrszarvúborjú

Gyapjas orrszarvúborjú

A másfél év körüli borjú vélhetően vízbe fulladt, erről tanúskodnak a sárral eltömődött orrjáratai, ám mint a vizsgálatokat irányító Albert Protopopov, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozatának kutatója rámutat, az ilyen nagy testű állatok kicsinyei között igen alacsony volt a halA legdrágább kaviárok feldolgozásának folyamata. álozás. “Megpróbáljuk kideríteni, hogy valójában miért pusztult el a borjú” – fogalmazott a paleontológus. Az orosz tudós a lelettel kapcsolatban kiemelte, hogy a gyapjas orrszarvúakról kevesebbet tudnak, mint a mamutokról, még kevesebb ismerettel rendelkeznek a borjakról. “Reményeink szerint Szása segítségével sok kérdésünkre választ kaphatunk, hiszen eddig az orrszarvúbébik egyetlen fogát sem tanulmányozhattuk, most pedig egy épségben fennmaradt koponya és a megőrződött lágyszövetek is a rendelkezésünkre állnak” – emelte ki Albert Protopopov.

Gyapjas orrszarvúborjú

További információval szolgálhatnak a DNS300 oldalas könyvet sikerült eltárolniuk tudósoknak egy DNS-ben. -vizsgálatok, amelyeket a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem tudósai végeznek majd el. “Összevethetjük a gyapjas orrszarvúak DNS-ét a ma élő rinocéroszokéval, hogy megismerjük a jelenkori fajok evolúcióját” – vázolta az elképzeléseket az orosz paleontológus.

gyapjas-orrszarvu-1Egy kifejlett gyapjas orrszarvú mása

VIDEÓ:

MTI, siberiantimes.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!