A kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse

Az ausztráliai Mary-folyamban élő “punkteknős“, mely becenevét a páncélján taréjszerűen növő zöld algák miatt kapta, felkerült a leginkább veszélyeztetett fajok listájára. A Londoni Állattani Társaság evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s jelentőségű és globálisan veszélyeztetett fajokról összeállított listájának 29. helyére került a héten a különlegesA repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken. ausztrál hüllőfaj (Elusor macrurus), hogy ezzel fokozottabb védelmére hívják fel a figyelmet.

Forrás: Chris Van Wyk/Zoological Society of LondonLondon legnagyobb függőleges kertje.

“Mintegy 50 millió évet kell visszamennünk az időben, hogy a punkteknős közeli rokonait megtaláljuk. Nagy hiba lenne, ha hagynánk kihalni ezt a fajt, melynek egyedei a dinoszauruszok korában is éltek már” – mondta Marilyn Connell, az ausztrál Charles DarwinCsaládra lelt a világ legfurább kihalt állata. Egyetem kutatója.

Forrás: Chris Van Wyk/Zoological Society of London
Forrás: Chris Van Wyk/Zoological Society of London

A Londoni Állattani Társaság nem tudott pontosat mondani a Mary-folyami teknősA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. populációjának méretéről. A teknős régebben népszerű házi kedvencEzek a kedvencek le sem tagadhatnák, hogy állatorvosnál jártak. volt. Az akadémiai kutatást 1974-ben az akadályozta meg, hogy a kereskedők nem voltak elárulni a jellegzetes teknős lelőhelyét, miután AusztráliaRajzfilmbe illő erszényes siklik a fák között Ausztrália eukaliptuszerdeiben. megtiltotta, hogy otthon házi állatként tartsák. Csaknem 20 évvel később John Cann, egy Sydney-ben lakó teknősrajongó újra felfedezte a teknőst a queenslandi Mary-folyóban. Ekkor állapították meg, hogy önálló fajt képvisel.

Forrás: Chris Van Wyk/Zoological Society of London

Élőhelye nem áll védelem alatt, az új halfajok folyóba telepítése pedig veszélyezteti a teknős kicsinyeit. “Sok millió éven át fennmaradtak, aztán egyszer csak a helyi ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k mellett megjelentek a sertések és a rókák, végül az ember, így került veszélybe a Mary-folyami teknős” – magyarázta Cann.

ZSL, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!