A Földközi-tengerben élő cápa- és rájafajok több mint felét a kihalás veszélye fenyegeti

A Földközi-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ben élő cápaÚszás a nagy fehér cápával. - és rájafajok több mint felét a kihalásMár a zsiráfok is veszélyben vannak. veszélye fenyegeti – közölte a Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. , amely a túlhalászatot nevezte meg a jelenség legfőbb okaként. A szervezet Spanyolországban kiadott közleménye szerint a Földközi-tengerben élő 72 ismert fajból 39-et a kihalás fokozott kockázata fenyegeti – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

rajaFotó: Wikipedia/Aurimas Mikalauskas

Ezek közül húsz faj – 12 cápa- és nyolc rájafaj – a súlyosan veszélyeztetettZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy mindössze egyetlen lépésre van a kipusztulástól. Utóbbiak közé tartozik a közönséges pörölycápa, a nagy fehér cápaÚszás a nagy fehér cápával. és a kékcápa. A genfi székhelyű Természetvédelmi Világszövetség szerint a régióban élő cápa- és rájafajok közül tizenegy rosszabb természetvédelmi státuszba került a szervezet 2007-ben kiadott legutóbbi értékelése óta.

capaFotó: Wikipedia/Terry Goss

Az IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. szerint az elmúlt fél évszázad során 13 cápa- és rájafaj pusztult ki a Földközi-tenger különböző pontjain a túlhalászat következtében. A lokális kihalások Spanyolország, Franciaország és OlaszországKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. vizeiben voltak inkább jellemzőek, valamint az északnyugat-afrikai és az Adriai-tengert övező országoknál.

capaFotó: Gary J. Wood/flickr.com

Nick Dulvy, az IUCN cápákra specializálódott csoportjának közleménye szerint a kormányoknak “halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászati kvótákat kellene bevezetniük és védett övezeteket kellene kialakítaniuk hazai szinten”. Mint fogalmazott: “a fogyasztóknak pedig tisztában kell lenniük azokkal a kockázatokkal, amelyeket ezeknek a termékeknek a megvásárlása von maga után”.

A kutatók szerint a cápákat és közeli rokonaikat, a rájákat sújtja leginkább a túlhalászat, mivel nagyon sok fajuknál évekbe telik, mire a fiatal példányok elérik az érett kort és emellett viszonylag kevés utód is születik.

capa-2Fotó: Wikipedia/Mark Conlin/NMFS/NOAA

Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!