A Föld legnagyobb szívet állitják ki Kanadában – így néz ki egy kék bálna szíve

A kék bálnaVéletlenül egy búvárt is bekapott a halrajból lakmározó hatalmas bálna. vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) akár 30 méteres hosszával és 180 tonnás, vagy ennél is nagyobb testtömegével a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. állat a világon. A leghatalmasabb példánya, amelyet találtak, 190 tonnás volt, hossza meghaladta a 30 métert. A kék bálna teste hosszú és karcsú, színe kékesszürke. Testének felső része sötétebb, alsó része pedig világosabb. A kék bálnának jelenleg három alfaját különböztetik meg. Mint a legtöbb sziláscet esetében, a kék bálna legfőbb táplálékát a kisméretű rákok adják, melyeknek gyűjtőnevük krill, más néven világíTöbb mint 70 fiókát nevel egy gondoskodó kacsamama. rákok. Torka igen szűk, ezért tud csak kisebb állatokat  lenyelni. A toroktól kezdve, a testtel párhuzamosan, 70–118 barázda húzódik.

Kék bálna

Kék bálna

A 20. század elejéig, még mielőtt az ember óriási mértékben mészárolni kezdte ezt a bálnafajt, a kék bálna gyakori volt a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. összes óceánjában és nagyobb tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ében. Egy évszázad alatt azonban az intenzív vadászat majdnem a kihalás szélére juttatta a fajt, mígnem 1966-ban nemzetközi összefogással védelmi intézkedéseket hoztak a kék bálna megmentésére. A 2002-ben végzett kék bálna-számlálás szerint világszerte 10–12 000 kék bálna létezik, öt csoportba vagy állományba csoportosulva. Bár a törpe kék bálnák számát csak becsülni tudják, valószínű, hogy törpe kék bálnából több él, mint a normál kék bálnából; mivel azonban nehezen megkülönböztethetőek, ezért korábbi számlálásoknál valószínűleg jelentősen felülbecsülték a kék bálnák számát. Mielőtt elkezdődött volna az ipari mértékű bálnavadászat, az AntarktiszAz ember, aki kioperálta a saját vakbelét. vizeiben több mint 200 000 kék bálna élhetett.

Kék bálna

Kék bálna

A hatalmas méretű kék bálnák részletes tanulmányozására a tudósoknak csak nagyon ritkán adódik lehetőségük, mivel miután a bálna elpusztul, a teteme lesüllyed a tengerfenékre. Ezért amikor tavaly májusban egy 24 méteres példány egészen jó állapotban lévő tetemére bukkantak Kanadában, az új-fundlandi partoknál, a szakembereknek különlegesKilőhetik a híressé vált, hófehér jávorszarvast Svédországban. lehetőségük nyílt az állat szerveinek, főleg a szívének tanulmányozására. Eddig olyan népszerű teóriák keringetek a kék bálna szívéről, miszerint az akkora mint egy autó és az aortáján átférne egy ember.

balna-2

balna

A tetemből kiemelt szívet a Royal OntarioAz ezer-sziget tava. Museum (ROM) munkatársai lefagyasztották. Több mint egy éven keresztül fagyasztott állapotban őrizték, majd júliusban kiolvasztották a 180 kilós szervet és hozzákezdtek a konzerválásához. Ez a legnagyobb szív, amit valaha hasonló kezelésnek vetettek alá. A folyamat részeként 1000 liter formaldehidet áramoltattak át a szíven illetve az ereken keresztül. Ezután acetonnal kezelték, majd megtöltötték szilikonnal.

Habár az nem igaz, hogy a kék bálna szíve nagyobb lenne, mint egy autó, és az sem, hogy az aortáján átfér egy ember (hiszen előbbi 180 kilogramm, utóbbinak pedig 23 centiméter az átmérője) de a kék bálna szíve így is a legnagyobb a világon. A jégcsapdába esett és emiatt elpusztult bálnaKözel 30 kilogramm műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött bálna gyomrában. másfél méter széles szívét, valamint a csontvázAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. át hamarosan kiállítják a torontói Royal Ontario Múzeumban. A ROM szakértője, Jacqueline Miller elmondta, hogy: “Tudomásunk szerint ez az első kék bálna szív, amit anatómiailag úgy őriztek meg, hogy az kiállítható és tanulmányozható lehessen. Az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. mindig kíváncsiak lesznek arra, hogy milyen nagy, és hogy ugyanolyan szerkezetű-e, mint a mi szívünk”.

Kék bálna

Kék bálna

Kék bálna

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!