A Föld leghidegebb pontja: mínusz 93,2 Celsius-fokot mértek

Műholdas mérésekkel azonosították a Föld leghidegebbOjmjakon - a leghidegebb falu a világon. pontját: a mínusz 93,2 Celsius-fok hőmérsékletet az AntarktiszANTARCTICA - Egy gyönyörű túra a világ leghidegebb kontinensére. keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték.

A Föld leghidegebb pontja

Az elmúlt 32 év globális földfelszíni hőmérsékleteinek elemzésekor fedezték fel a szakemberek a 2010. augusztus 10-én mért adatot, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál. Azt is a Kelet-Antarktiszon, az orosz Vosztok kutatóbázison mérték 1983. július 21-én – jelentette be Ted Scambos, az amerikai Nemzeti Hó és JégANTARCTICA - Egy gyönyörű túra a világ leghidegebb kontinensére. Adatközpont (NSIDC) vezető kutatója az amerikai geofizikai társaság San Franciscó-i tanácskozásán.

“Gyanítottuk, hogy az Antarktisznak ezen a hegyvonulatán különösen hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. lehet a hőmérséklet, hidegebb, mint a Vosztok orosz kutatóállomáson, mivel annál magasabban fekszik” – tette hozzá a szakember. A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek.

A Föld leghidegebb pontja
A Vosztok  kutatóállomás

Az amerikai hőmérsékleti kutatásBlood Fall - különleges vízesés az Antarktiszon. a Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. dűnék tanulmányozása nyomán indult el. A tudósok a hóban törésvonalakat vettek észre, és meg akarták állapítani, hogy zsugorodik-e a hó a térségben. Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

A Föld leghidegebb pontja

“Az által alakul ki az általunk mért abszolút"Annyian vannak, mint az oroszok" - Éjszakai forgalom Moszkvában. alacsony hőmérséklet, hogy a levegő hosszabb ideig mozdulatlan, miközben több hő szökik a világűrbe” – magyarázta Scambos.

A szakemberek úgy vélik, hogy a műholdas adatok további elemzésével és az adatok további finomításával valószínűleg még hidegebb hőmérsékletet is észlelhetnek.

A Föld leghidegebb pontja

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!