A cseljabinszki óta a legnagyobb meteorrobbanás történt a Bering-tenger felett

Az oroszországi CseljabinszkKülönleges fényjelenség Cseljabinszk egén. fölött hat évvel ezelőtt felrobbant meteoritHoldkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye. óta a legnagyobb űrszikla égett el a közelmúltban a Bering-tenger felett, KamcsatkaKitört egy kamcsatkai óriásvulkán. félszigetének közelében.

Forrás: NASA/Rick Mastracchio, Steve Swanson 

A december 18-án, helyi idő szerint nagyjából délben bekövetkezett eseményről, amely az elmúlt 30 év második legnagyobb meteorrobbanása volt, csak most számolt be az amerikai űrkutatási hivatal. Az űrszikla tízszer annyi energiával robbant fel, mint amennyi a hirosimai atombomba70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. felrobbanásakor felszabadult – írja a BBC.

Massive meteorA Perseidák meteorraj egy látványos videón. explodes in the Earth’s atmosphere…

Közzétette: BBC Science News – 2019. március 18., hétfő

 

A többméteres meteorit másodpercenként 32 kilométeres sebességgel süvített át a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. én és végül 25,6 kilométer magasan égett el, mint egy óriási tűzgolyó. A robbanásMa 68 éve dobták le az első atombombát. hatóereje 173 kilotonna volt.

“Ez a cseljabinszki meteoritKiemelték a tóból a cseljabinszki meteorit fél tonnás darabját. hatóerejének 40 százaléka volt, de mivel a robbanás ezúttal a Bering-tenger fölött történt, következményei nem voltak ugyanolyanok” – mondta Kelly Fast, a NASA99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. munkatársa, aki rámutatott, hogy a bolygó hatalmas vízfelületei komoly védelmet biztosítanak.

Lindley Johnson, a NASA munkatársa szerint ilyen méretű tűzgolyó százévente mindössze 2-3 alkalommal fordul elő.

Az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013 februárjában semmisült meg egy meteorit, annak hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren sebesültek meg, a legtöbb sérülést a kitörő ablaküvegek szilánkjai okozták.

A kutatók a Texas állambeli The Woodlandsban zajló 50. HoldElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. - és BolygóAz eddigi legjobb képeket küldte a Juno űrszonda a Jupiterről. tudományi Konferencián számoltak be a decemberi eseményről. A robbanást katonai műholdak rögzítették, a NASA-t az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. légi ereje értesítette. Johnson szerint a tűzgolyó olyan terület fölött lépett be a földi légkörbe, amelynek közelében Észak-AmerikaKiderítették, miért volt annyira pusztító a Harvey hurrikán. és Ázsia között közlekedő utas- és áruszállító repülőEgyedül utazott a repülőgépen egy szerencsés utas. gépek légi útvonalai húzódnak.

Chelyabinsk meteor – #SpaceSaturdays

The Chelyabinsk meteor was only 20 metres wide, yet caused 1,500 injuries. What would happen if a larger object hit a more densely populated area? #SpaceSaturdays

Közzétette: Discovery Channel UK – 2017. augusztus 19., szombat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!