5 híres mumifikálódott test

1. Vlagyimir Iljics Lenin54 millió forintba kerül Lenin holttestének konzerválása.  1870. április 22-én született Oroszországban, Szimbirszkben, Vlagyimir Iljics Uljanov néven. 1924. január 21-én halt meg, Gorkiban.  A hivatalos jelentés egy negyedik agyvérzést jelölt meg a hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. ál okaként. Ugyanakkor későbbi kutatások erősen valószínűsítik, hogy Lenin szifiliszben szenvedett, és hogy halálát is ez okozhatta. Az orosz nemzetiségű szovjet államférfi, a Szovjetunió első vezetője, marxista gondolkodó, a leninizmus névadója. A teste bebalzsamozva, öltönyben, üvegkoporsóban látható a Vörös téri Lenin-mauzóleumban. Kétévente újrabalzsamozzák, tízévente kap új öltönyt. A mauzóleum tavasztól ősz közepéig látogatható.

Lenin

Lenin

Lenin

2. Bernadette Soubirous (született: Marie-Bernard Soubirous néven; Lourdes, 1844. január 7. – Nevers, 1879. április 16.) katolikus szerzetesnővér, aki 1858-ban a szülővárosáról elnevezett Mária-jelenéseket látta. Szentté avatása óta használatos a Soubirous Szent Bernadett elnevezés is.

Soubirous Szent Bernadett

Bernadette több mint 30 évig nyugodott a neversi kolostorSzent György Kolostor - meredek sziklafalra épült ortodox épületegyüttes. temetőjében. Amikor 1909-ben boldoggá avatásának előkészületeit végezték, az egyházi hatóságok két orvos jelenlétében kinyitották a sírt. Az eléjük táruló látványtól a jelenlévőknek a lélegzete is elállt. Bernadette úgy feküdt párnáin, mintha mi sem történt volna. ,,Az oszlás legcsekélyebb jele sem volt tapasztalható, az idő nem hagyott rajta nyomot, úgy látszott, mintha aludna” – számolt be erről egy szemtanú. 1919. április 3-án, majd 1925. április 18-án újra megvizsgálták Bernadette-et. Változást azonban ekkor sem találtak a holttesten, bőrszínét kivéve, mely még az első vizsgálatnál szemtanúk szeme láttára elsötétedett. Boldoggá avatása kapcsán 1925. augusztus 3-án Bernadette múmiáját ünnepélyes keretek között helyezték el a Saint-Gilgard kolostor templomHarminc éve épül Nagy Heródes templomának makettje. ában. Azóta itt nyugszik, üvegkoporsóba zárva, arcát és kezét vékony viaszréteg borítja. XI. Piusz pápa avatta szentté 1933-ban.

Soubirous Szent Bernadett

Soubirous Szent Bernadett

3. JuanitaA feláldozott inka gyerekek 500 éves múmiái. egy inkaPerui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat. lány múmiájának fantázianeve. 1995. szeptemberében, 5000 méteres magasságban, Peruban, az AndokKuelap - a rejtélyes Chachapoya indiánok romvárosa. -beli Ampato-csúcs közelében fedezte fel Johan Reinhard amerikai antropológus. A “JéglányA feláldozott inka gyerekek 500 éves múmiái. ” (spanyolul: La Nina del Hielo) néven is ismert, halálakor 14 év körüli gyermeket 1440-1450 között, a Machu Picchut építtető Pacsakutek Yupanki uralkodása alatt áldozták fel Intiilapának (a perui indiánok között Apusnak), a hegy istenének, aki az inka hitvilágban a bő termés és a vízkészletek ura volt.

Juanita, egy inka lány múmiája

Johan Reinhard és kísérői Miguel Zárate és Jose Antonio Chavez perui régész 1995. szeptember 8-án, a Sabancaya vulkán két héttel korábbi kitörése következtében felszínre került, inka időkből származó sírgödörre bukkantak. A benne talált csonttá fagyott lánymúmia arca és felsőteste a rengés közben kicsomagolódott és összeaszalódott, de a betakarva maradt részek teljesen épek maradtak. A kislány halálakor 14 éves lehetett, 1,40 méter magas, vékony testalkatú, teljesen egé26 generációt klónoztak egy egérből. szséges, szűz és tökéletesen ép csontozatú. A kis test szinte mélyhűtött állapotban volt, és még tartalmazta az eredeti testnedveket. Súlya megtalálásakor 40 kg volt, ami megfelel egy hasonló korú lány súlyának.

Juanita, egy inka lány múmiája

4. A Hauslabjochi ember vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember egy kb. 5300 éves gleccsermúmiaÖtmilliomodik látogatóját fogadta Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia. a kora rézkor idejéből, amit 1991. szeptember 19-én OlaszországÚjjáépülhet a római Colosseum arénája. és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasan találtak meg. Ötzi vadászott, és nagy valószínűséggel nem volt pásztor. Ötzi, a gleccsermúmia genetikai anyagának elemzésekor új felfedezéseket tettek a kutatók: a jégbe fagyott ember hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban szenvedett és tejcukorérzékeny is volt.

Ötzi

Ötzié a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. A maradványokat az Innsbrucki Egyetem kórbonctani intézete emelte ki Prof. Rainer Henn vezetésével 1991. szeptember 23-án, nem régészeti módszerekkel (sűrített levegős kézifúróval, jégcsákánnyal és síbottal).

Ötzi

Ötzi

Ötzi

5. Dai hercegnő múmiája, avagy a MúmiaKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. Díva, a nyugati Han-dinasztia egykori tagjának, Xin Zhu múmiájának mai elnevezése. A Kr. e. 178 és 145 között, ötven éves korában elhunyt nemes-hölgy, Li Cang kormányzó felesége volt. Érintetlenül maradt sírdombját, Kína17000 tonnás felüljárót forgattak a helyére Kínában. délkeleti részében, Hunan tartomány fővárosa mellett, Changsa környékén, Mawangduiban fedezték fel 1971-ben. A korábban ismert merev múmiatestekkel ellentétben, Dai hercegnő teteme több mint 2100 éves kora ellenére olyan, mintha csak nemrégiben hunyt volna el: ízületei mozgathatóak, bőre rugalmas, haja megőrizte barnásfekete színét; a boncolás során ereiben vért találtak és belső szervei is a testben voltak. A részletes régészeti, orvosi és vegyi elemzések ellenére a tudósok még ma sem jöttek rá, hogy miként maradhatott meg ilyen hosszú ideig épségben a holttest. Tény, hogy a sír kialakítása segítette a mumifikálódást. A múmia bőr- és izomszöveteiből vett minták elemzése kimutatta, hogy a testnek igen magas a higany- és ólomtartalma. Lehet, hogy a tetemet higanyoldatba mártották. A kínai szakemberek mai álláspontja szerint a hercegnő holttestét különlegesÖtmilliomodik látogatóját fogadta Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia. konzerválófolyadékba merítették, de a folyadék összetétele eddig ismeretlen.

Dai hercegnő múmiája


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!