14+1 gyönyörű hely hazánkban, ahová érdemes ellátogatni

1. Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki Nemzeti ParkAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját.  (ANP) MagyarországHóesésben kóborló farkasokat örökített meg az Aggteleki Nemzeti Park vadkamerája.  negyedik, 1985-ben alapított nemzeti parkja. Ez volt az első olyan nemzeti parkParco dei Mostri - a titokzatos Szörnyek parkja Olaszországban. az országban, amely kimondottan a geológiai értékek – a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőRejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember. barlangokCsodálatos, egyedülálló barlangok . – védelmére alakult meg, mindazonáltal a területén sok védett növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. - és állatfaj is előfordul.  Az Aggteleki cseppkőbarlangÚj mélységi barlangrekord Magyarországon. hazánk egyik UNESCO VilágörökségA világ legnagyobb nemzeti parkja. i védelme (1995) alatt álló nevezetessége. Az Aggteleki-cseppkőbarlangA legszebb barlangok Magyarországon. járatait a befolyó vizek tágították oldó hatásukkal, és a vízzel besodort kavicsok pusztító munkájával. A mészkőBaishuitai - fehér mészkőteraszok Kínában. repedésekbe beszivárgó, és a víznyelőHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. kön keresztül bejutó vízA világ legtisztább tavai. barlangi patakként évezredek alatt folyosókat, óriási termeket hozott létre. A patakA Karijini Nemzeti Park varázslatos világa. Jósvafőnél a bővizű Jósva-forrásban bukkan a felszínre.

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

2. Bazaltorgona Somoskőn és a vár

A magyar és szlovák határon Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár. A vár északi oldalán találjuk a bazaltorgonát. A csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopokA legszebb bazaltformációk. orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltorgona a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben. A szlovák-magyar határon áll a Somoskői vár. A középkori várból csodás kilátás nyílik a környék településeire.

Bazaltorgona Somoskőn és a vár

Bazaltorgona Somoskőn és a vár

3. Egerszalók sódombja

 A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszokcsipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain.

Egerszalók sóhegye

Egerszalók sóhegye

4. Rudabányai bányató

A rudabányai bányató közel 60 méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize.

Rudabányai bányató

Rudabányai bányató

5. Repceföldek a Bakony lábánál

Repceföldek a Bakony lábánál

Repceföldek a Bakony lábánál

6. Kaptárkő, Szomolya

A kaptárkövek – vagy köpüskövek, vakablakoskövek, bálványkövek –, olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket (vakablakokat) faragtak. Magyarországon a kaptárkövek leginkább a bükkaljai riolittufa területéről ismertek. A bükkaljai riolittufa területen jelenleg 73 kaptárkövet ismerünk 471 fülkével.

Kaptárkő, Szomolya

Kaptárkő, Szomolya

7. Tihanyi levendulás

tihanyi levendulásMegnyílt a tihanyi Levendula Fesztivál. , a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaA levendula az év gyógynövénye 2018-ban. ültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulásKutyák a levendulamezőn - Alicja Zmysłowska mesébe illő fotói. ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporíFöldünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. anyaggal. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A 60-as évektől aztán a kommunizmus alatt a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. A területen 1986-ban újraindult a levendula termesztésGyönyörű fotók a levendula betakarításáról. . Közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.

Tihanyi őslevendulás

Tihanyi őslevendulás

8. Molnár János-barlang

A BudapestBudapest a második legjobb város a világon egy amerikai internetes szavazás szerint. II. kerületében található barlang a József-hegyRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. alatt található, és Magyarország legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. víz alatti üregrendszere. Ez a Lukácsfürdő forrásbarlangja, de innen nyeri vizét a Malomtó is. 1982 óta fokozottan védett természeti képződmény; akkor még csak 450 m volt ismert az eddig feltárt 7 km hosszúságú járatrendszerből, amely még mindig nem a teljes barlang. 100 és 116 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Molnár János-barlang

Molnár János-barlang

9. Alcsúti hóvirágmező

Az Alcsúti Arborétum majdnem 70 hold terjedelmű, a Vértes hegységRwenzori-hegység - Afrika leglátványosabb hegylánca. lábánál elterülő természetvédelmi területA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. . Az arborétum magját József nádor egykori kastélyA világ leghatalmasabb látnivalói. ának parkja képezi. Az Alcsúti Arborétumban az ország legnagyobb egybefüggő, gyönyörű Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. virágmezeje várja virágszőnyegVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. ével a látogatókat. A több mint 2 hektáron elterülő virágVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. özön egyedülálló látvány, időjárástól függően február közepétől március közepéig csodálható meg.

Alcsúti hóvirágmező

Alcsúti hóvirágmező

10. A Káli-medence és Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestű. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természetAz Élet fája - 400 éves fa a bahreini sivatagban. és ember együttélésének tipikus képét.

A Káli-medence és Hegyestű

A Káli-medence és Hegyestű

11. Ilona-völgyi vízesés

Az Ilona-völgyi-vízesésKrka Nemzeti Park – a horvát kincs. Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a felső hasadékból vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból. A Mátrában találjuk, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre.

Ilona-völgyi vízesés

Ilona-völgyi vízesés

12. Kazár riolittufa

Az egyedülálló geológiai képződmény a világon alig több mint hat helyen figyelhető meg. A riolittufa felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta.

Kazár riolittufa

Kazár riolittufa

13. Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő, magashegységi jellegű Szalajka-völgy a BükkÚj mélységi barlangrekord Magyarországon. hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része. A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei VasútA világ legnagyobb terepasztala. . A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások (SziklaA szibériai csoda - Léna pillérei. -forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy

14. Rám-szakadék

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb. Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába. A szakadék a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy bemutatja a különböző vulkáni rétegeket.

Rám-szakadék

Rám-szakadék

+1. Gyilkós-tó (Erdély)

A Gyilkos-tó egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén. 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavakAz afganisztáni Band-e Amir nemzeti park tavai. elláposodnak.

Gyilkós-tó

Gyilkós-tó

Forrás: Wikipédia/ Etédi Alexa – utazom.com

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!