14+1 gyönyörű hely hazánkban, ahová érdemes ellátogatni

1. Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki Nemzeti ParkFantasztikus timelapse videó Kanada varázslatos nemzeti parkjairól.  (ANP) MagyarországBudapest a második legjobb város a világon egy amerikai internetes szavazás szerint.  negyedik, 1985-ben alapított nemzeti parkja. Ez volt az első olyan nemzeti parkParco dei Mostri - a titokzatos Szörnyek parkja Olaszországban. az országban, amely kimondottan a geológiai értékek – a vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőRejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember. barlangokCsodálatos, egyedülálló barlangok . – védelmére alakult meg, mindazonáltal a területén sok védett növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. - és állatfaj is előfordul.  Az Aggteleki cseppkőbarlangÚj mélységi barlangrekord Magyarországon. hazánk egyik UNESCO VilágörökségA világ legnagyobb nemzeti parkja. i védelme (1995) alatt álló nevezetessége. Az Aggteleki-cseppkőbarlangA legszebb barlangok Magyarországon. járatait a befolyó vizek tágították oldó hatásukkal, és a vízzel besodort kavicsok pusztító munkájával. A mészkőBaishuitai - fehér mészkőteraszok Kínában. repedésekbe beszivárgó, és a víznyelőHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. kön keresztül bejutó vízA világ legtisztább tavai. barlangi patakként évezredek alatt folyosókat, óriási termeket hozott létre. A patakA Karijini Nemzeti Park varázslatos világa. Jósvafőnél a bővizű Jósva-forrásban bukkan a felszínre.

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

2. Bazaltorgona Somoskőn és a vár

A magyar és szlovák határon Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár. A vár északi oldalán találjuk a bazaltorgonát. A csaknem 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopokA legszebb bazaltformációk. orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltorgona a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben. A szlovák-magyar határon áll a Somoskői vár. A középkori várból csodás kilátás nyílik a környék településeire.

Bazaltorgona Somoskőn és a vár

Bazaltorgona Somoskőn és a vár

3. Egerszalók sódombja

 A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszokcsipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain.

Egerszalók sóhegye

Egerszalók sóhegye

4. Rudabányai bányató

A rudabányai bányató közel 60 méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize.

Rudabányai bányató

Rudabányai bányató

5. Repceföldek a Bakony lábánál

Repceföldek a Bakony lábánál

Repceföldek a Bakony lábánál

6. Kaptárkő, Szomolya

A kaptárkövek – vagy köpüskövek, vakablakoskövek, bálványkövek –, olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket (vakablakokat) faragtak. Magyarországon a kaptárkövek leginkább a bükkaljai riolittufa területéről ismertek. A bükkaljai riolittufa területen jelenleg 73 kaptárkövet ismerünk 471 fülkével.

Kaptárkő, Szomolya

Kaptárkő, Szomolya

7. Tihanyi levendulás

tihanyi levendulásMegnyílt a tihanyi Levendula Fesztivál. , a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első ipari célú nagy levendulaA levendula az év gyógynövénye 2018-ban. ültetvénye, melynek köszönhetően a levendula napjainkra meghatározó szimbóluma lett, mind Tihanynak mind a félszigetnek. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette az első levendulásKutyák a levendulamezőn - Alicja Zmysłowska mesébe illő fotói. ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporíFöldünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. anyaggal. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A 60-as évektől aztán a kommunizmus alatt a világhírű tihanyi levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. A területen 1986-ban újraindult a levendula termesztésGyönyörű fotók a levendula betakarításáról. . Közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.

Tihanyi őslevendulás

Tihanyi őslevendulás

8. Molnár János-barlang

A BudapestBudapest a második legjobb város a világon egy amerikai internetes szavazás szerint. II. kerületében található barlang a József-hegyA norvég csoda: A troll nyelve. alatt található, és Magyarország legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. víz alatti üregrendszere. Ez a Lukácsfürdő forrásbarlangja, de innen nyeri vizét a Malomtó is. 1982 óta fokozottan védett természeti képződmény; akkor még csak 450 m volt ismert az eddig feltárt 7 km hosszúságú járatrendszerből, amely még mindig nem a teljes barlang. 100 és 116 méter tengerszint feletti magasságban nyílik.

Molnár János-barlang

Molnár János-barlang

9. Alcsúti hóvirágmező

Az Alcsúti Arborétum majdnem 70 hold terjedelmű, a Vértes hegység lábánál elterülő természetvédelmi területA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. . Az arborétum magját József nádor egykori kastélyA világ leghatalmasabb látnivalói. ának parkja képezi. Az Alcsúti Arborétumban az ország legnagyobb egybefüggő, gyönyörű Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. virágmezeje várja virágszőnyegVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. ével a látogatókat. A több mint 2 hektáron elterülő virágVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. özön egyedülálló látvány, időjárástól függően február közepétől március közepéig csodálható meg.

Alcsúti hóvirágmező

Alcsúti hóvirágmező

10. A Káli-medence és Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestű. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természetA norvég csoda: A troll nyelve. és ember együttélésének tipikus képét.

A Káli-medence és Hegyestű

A Káli-medence és Hegyestű

11. Ilona-völgyi vízesés

Az Ilona-völgyi-vízesésKrka Nemzeti Park – a horvát kincs. Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a felső hasadékból vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból. A Mátrában találjuk, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre.

Ilona-völgyi vízesés

Ilona-völgyi vízesés

12. Kazár riolittufa

Az egyedülálló geológiai képződmény a világon alig több mint hat helyen figyelhető meg. A riolittufa felszíne növényzet nélküli, mélyen barázdált. Mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta.

Kazár riolittufa

Kazár riolittufa

13. Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő, magashegységi jellegű Szalajka-völgy a BükkÚj mélységi barlangrekord Magyarországon. hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része. A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei VasútA világ legnagyobb terepasztala. . A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások (SziklaA norvég csoda: A troll nyelve. -forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy

14. Rám-szakadék

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb. Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába. A szakadék a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy bemutatja a különböző vulkáni rétegeket.

Rám-szakadék

Rám-szakadék

+1. Gyilkós-tó (Erdély)

A Gyilkos-tó egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén. 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavakAz afganisztáni Band-e Amir nemzeti park tavai. elláposodnak.

Gyilkós-tó

Gyilkós-tó

Forrás: Wikipédia/ Etédi Alexa – utazom.com

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!