10 szigetváros a világ minden tájáról

A világon rengeteg lakatlanTeljesen elárasztotta a tenger a Holland-szigetet. szigetNyomtalanul eltűnt egy kis japán sziget. létezik. Az ezen a listán szereplő szigetekSzínes és festői falvak a Feröer-szigeteken. egykor szintén lakatlanok voltak, de azután annyira erősen városiasodtak, hogy végül a szigetMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. egésze beépült, létrejöttek a szigetvárosok.

Lindau

LindauEurópa legszebb szigetei. történelmi városa az osztrák, német és svájci határ találkozásánál fekszik a Konstanzi-tó (Bodensee) keleti részén. A kb. 30.000 lakosú várost egy híd és vasútPark a New York-i magasvasút helyén. kapcsolja össze a szárazfölddel. Tele középkori és favázas épületekkel a szigetváros nagyon népszerű látnivaló.

Lindau

Santa Cruz del Islote

KolumbiaSan Andrés - egy varázslatos kolumbiai sziget a Karib-tengeren. karibi partjainál található Santa Cruz del Islote, mely nem hivatalaosan a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legnépesebb szigete. 1 hektáros területén 90 ház áll, melyben 1200 ember él. A szigetlakók egy közeli szigeten temetkeznek, mivel temetőnek már nem jutott hely. Focizni csak a szomszédos Mucura-szigeten lehet, mert Santa Cruz egyetlen tere nagyjából feleakkora csupán, mint egy teniszpálya.

Santa Cruz del Islote

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (Halászok szigete) a legészakabbi a Borromeo-szigetek három tagja között, melyek a Lago Maggiore-ben fekszenek. 50 fős népességével ez az egyetlen közülük, mely egész évben lakott. Egy szűk utcaKözépkori utca York városában. fut végig a szigeten, amihez macskaköves sikátorok kapcsolódnak, valamint egy sétány, amire körbe vezet a szigeten. A sétányt általában elönti a víz, a vele szemben álló házakat ennek megfelelően építették meg. Míg a halászatMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. hagyománya ma is él a faluban, a sziget festői szépsége egyre több turistát vonz, így a helyieknek az idegenforgalomból is mind több bevételük származik.

Isola dei Pescatori

Mexcaltitan

Mexacltitán egy kis mesterséges szigetváros Mexikó csendes-óceáni partjainál. A városA világ 6 legszebb csatornája. alacsonyan fekszik a mocsárban, a mangrovékkal szegélyezett csatornával körülvéve. A júniustól októberig tartó esős évszakban a víz elárasztja az utcákat és csak csónakkal lehet közlekedni. Egyes kutatók szerint MexcaltitánMexcaltitán - "a mexikói Velence". nem más, mint a legendás Aztlán, az aztékok őshazája. Az itt élők elsősorban rákVörös rákok látványos vonulása a Karácsony-szigeten. ászattal foglalkoznak, a garnélák a parton szárítkoznak és az egész városban szanaszét szaladgálnak.

Mexcaltitan

Čiovo

Čiovo Horvátország szigete, a TrogirEurópa legszebb szigetei. riviéra része, a Közép-Dalmáciai partszakaszon. A szigetet híd köti össze Trogir óvárosával. A sziget keleti irányban egészen Splitig elnyúlik. Čiovo területe 28,8 négyzetkilométer, legmagasabb pontja a 217 méter magas Rudine domb. A szigeten 1888 óta működik a Trogir-i hajóMegtalálhatták Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű hajójának roncsait. gyár. Čiovo a történelem előtti időkben is lakott volt, a középkorban karanténként szolgált a leprások számára. A XV. században kezdett növekedni a sziget lakossága, ekkor nagy számban telepedtek le itt a törökök elől menekülők.

Trogir

Nesebar

Gyakran nevezik a Fekete-tengerKagylóval borított tengerpartok. Gyöngyének Nesebar szigetvárost, mely több mint 3000 éves történelme során nyerte el mai arculatát. A város legrégebbi részei a szigeten találhatók, melyet egy mesterséges, keskeny töltés köt össze a szárazfölddel és ez a bizonyíték arra, hogy számos különböző civilizáció élt itt az idők során. Sokan úgy vélik Nesebar városában van a legtöbb egy főre jutó templomA Kizhi-sziget kupolás fatemplomai. . A város a keleti ortodox építészet gazdag örökségével büszkélkedhet.

Nesebar

Flores

Flores a Petén Itzá-Az ezer-sziget tava. ban található, melyet egy móló köt össze a szárazfölddel, ahol az ikervárosok, Santa Elena és San Benito vannak. Flores szigete volt az utolsó független maja állam, mely a spanyol hódítók birtokába került. Városuk, Noh Petén (szó szerint Város-sziget) 1697-ben pusztult el, amikor a spanyolok csónakokon érkezve támadták meg.
A turisták általában a közelben található Tikal híresNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. maja romjai miatt látogatnak el ide. De maga a szigetváros is nagyszerű látnivaló, tele gyarmati stílusú, piros tetős épületekkel, keskeny, macskaköves utcákkal, történelmi templomokkal, rengeteg hotellel és étteremmel. Az utazók hamar rájönnek, hogy ez a város nem csupán átutazóhely, hanem önmagában is értékes.

Flores

Malé

Malé a Maldív-szigetekMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. fővárosa és egyben legnépesebb települése. Több mint 100.000 ember él az apró szigeten. Mivel nincsenek környező területek, minden infrastruktúra magában a városban kapott helyet. A vizet a talajvízből nyerik, az áramot dízel generátorok szolgáltatják. A szilárd hulladékot a közeli szigetekre szállítják, ahol lagúnákat töltenek fel vele. A nagyobb repülőMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. térA világ legszebb és leghíresebb terei. sziget a közelben szintén így épült.

Malé

Manhattan

Manhattan egyike New YorkKözépkori utca York városában. öt városrészének és az emberekItt a legjobb nőnek lenni . többségének elsőként ez ugrik be New YorkSandy Hurrikán - Katasztrófafilmbe illő képek New Yorkból. városáról. ManhattanLefilmezték, ahogy összedől egy óriási daru New York-ban. nem más, mint egy szigetváros, ahol New York legfontosabb látnivalóA világ 10 természeti csodája. it találjuk. A Manhattan elnevezés a Lenape néptől származik, akik az európaiak megjelenése előtt éltek itt. A szó jelentése “sok hegy szigete”. 1625-ben a hollandok Manhattan szigetén építették fel az erődjüket, amit New York város születésének tartanak. Ma Manhattan egyike a legsűrűbben lakott szigetvárosoknak a világon, 2008-ban 1.634.795 ember élt a sziget 59.47 km2-es területén.

Manhattan

Velence

A csatornáiról híres VelenceMegadóztatná a tengerjáró hajókat Velence polgármestere. egy 117 szigetből álló szigetcsoporton épült fel, melyeket összesen 455 híd köt össze. Az óvárosában a csatornák töltik be az utak funkcióját, a közlekedés szinte kizárólag vízen és gyalog történik.

A szigetváros lassan süllyed, az őszi és téli időszakban a Piazza San Marco, a város legalacsonyabban fekvő pontja teljesen víz alá kerül.Az elmúlt 1000 évben kb. 7 cm-t süllyedt minden évszázadban, de a jelentések szerint csupán az elmúlt században 24 cm-t süllyedt a város. Ennek valószínűleg köze van az Adria vízszintjének emelkedéséhez, mellyel párhuzamosan Velence alapjai folyamatosan süllyednek. Az egyik javasolt megoldás magasabbra emelni a várost a tengerszint fölé úgy, hogy a szigetváros alatti talajba vizet pumpálnak.

Velence


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!