Visszanyerte eredeti magasságát az űrhajós, aki közel egy évig volt a Nemzetközi Űrállomáson

Visszanyerte eredeti magasságát Scott Kelly amerikai űrhajós, aki csaknem egyévi űrbeli tartózkodás után szerda reggel tért vissza a Földre orosz társával, Mihail Kornyijenkóval.

Scott Kelly űrhajós
Fotó: Wikipedia/NASA/Bill Ingalls

Az amerikai űrkutatási hivatal floridai űrközpontjában tartott sajtótájékoztatón Scott Kelly elmondta, hogy testmagassága elvesztette azt a 3,8 centiméteres többletet, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson töltött 340 nap alatt a gravitáció hiánya okozott. A Földre visszatérve gyorsan visszaállt normális testmagassága, amelynek növekedése tudóskörökben jól ismert jelenség a hosszú távú űrutazások járulékaként – tette hozzá. John Charles NASA-igazgató cáfolta azokat a híradásokat, amelyek szerint Kelly 5,1 centimétert nőtt volna a világűrben. “Kelly maga mérte mindig testmagasságát, és bizonyosan mondhatjuk, hogy a növekedés nem volt több 3,8 centiméternél” – mondta.

Scott Kelly űrhajós
Fotó: Scott Kelly

Scott Kelly űrhajós
Fotó: Scott Kelly

Az 52 éves Kelly az 55 éves Mihail Kornyijenkóval 5440-szer kerülte meg a Földet az egyéves űrmisszió alatt. Arról beszélt, hogy számára “könnyebb volt alkalmazkodni a világűrbeli, mint a földi léthez”. Arra panaszkodott, hogy fájnak az izmai és az ízületei. A bőre pedig, mivel a világűrben szinte semmivel nem érintkezett, annyira érzékeny, hogy szinte ég, amikor leül vagy járkál. A sajtótájékoztatón viselt bőrcipőjét sem képes hordani, csak az újságírók kedvéért vette fel – magyarázta. Hozzátette, hogy egyelőre képtelen arra is, hogy kosarat dobjon kosárlabdázás közben. Öt évvel ezelőtti, fél éven át tartó űrmissziója nem viselte meg ennyire.

Scott Kelly űrhajós
Fotó: Wikipedia/NASA

Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. Scott Kellyn visszatérése után számos orvosi vizsgálatot végeznek el, és eredményeit, valamint az elmúlt egy évben végzett egészségügyi állapotfelmérések eredményeit összevetik ikertestvére, Mark földi állapotával, hogy többet tudjanak meg a szakemberek az emberi test tűrőképességének határairól, mielőtt egy hosszabb feladatra, a Marsra küldenének űrhajósokat.

Scott Kelly űrhajós
Scott Kelly és Mark Kelly  (Fotó: Wikipedia/NASA)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!