Világszerte alábecsülik a növényvédő szerek okozta folyószennyezést

Világszerte alábecsülik a folyók és folyamtorkolatok növényvédő szerek okozta szennyeződését, amelynek pusztító hatása van a vízi ökoszisztémákra – derül ki egy német tanulmányból. A kutatók 1962 és 2012 között megjelent 838 tanulmányt elemeztek 73 országban található 2500 vízhelyszínről, hogy megállapítsák, túllépi-e a 28 leggyakrabban használt növényvédő szer koncentrációja az engedélyezett szintet.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában megjelent munkájukban a szerzők megállapították, hogy azon helyek 52,4 százalékában, ahol növényvédő szereket találtak, a peszticidek mennyisége jóval meghaladta a vízben vagy az üledékekben a megengedett értékeket. Ilyen határérték-túllépést olyan országokban is tapasztaltak, amelyekben szigorúan szabályozzák a növényvédő szerek használatát.

Növényvédő szerek okozta folyószennyezés

A fokozódó vegyszerszennyezés csökkenti a vízterületek biológiai sokszínűségét. A jelenleg engedélyezett koncentráció következtében is mintegy 30 százalékkal csökken a folyók mélyén élő apró gerinctelen állatok populációja. Következésképpen veszélyben van az édesvízforrások biológiai integritása – figyelmeztetnek a tudósok. “Tanulmányunkban azért összpontosítottunk a növényvédő szerekre, mert elvileg erősen mérgezőek olyan vízi organizmusok számára, amelyek elengedhetetlenek az ökoszisztéma megfelelő működéséhez” – írták a kutatók, akik szerint – kiterjedt mennyiségi elemzések híján – jelentősen alulbecsülték a növényvédő szereknek a vízterületekre gyakorolt hatását.

Növényvédő szerek okozta folyószennyezés

A tudósok szerint javítani kell a növényvédő szerek használatára vonatkozó szabályozást, és ki kell terjeszteni a vegyi anyagok ökoszisztémákra gyakorolt hatásának kutatását. A mezőgazdasági termelés növekedésével több mint 750 százalékkal nőtt 1955 és 2000 között a növényvédő szerek termelése, az iparág világszerte 50 milliárd dolláros (14 044 milliárd forintos) piacot jelent.

Növényvédő szerek okozta folyószennyezés

Növényvédő szerek okozta folyószennyezés

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!