Videón a távolodó Föld a Messenger űrszonda kameráin keresztül

Messenger űrszonda

A Messenger űrszonda már évek óta készít nagy felbontású fotókat a Merkúr felszínéről, de valahogy oda is el kellett jutni. Az űrjárművet 2004-ben állították Földkörüli pályára, majd arról 2005-ben, kereken egy évvel később vált le, hogy elhajított parittyaként repüljön a célja felé. Szerencsére a kamerákat jó turista módjára már az út elején elővette, így lehetősége volt a távolodó Földről csodás timelapse videót készíteni.

A videót a NASA tette közzé, melynek egyetlen oka, hogy egyszerűen félelmetes. Természetesen éppen azért van szó timelapse videóról, mivel nem valós időt dolgoz fel, a videó néhány másodperce egy teljes fordulási ciklus, azaz 24 óra alatt készült el. Amikor a Messenger lelépett a Föld körüli pályáról, akkor 65 598 km magasan járt Dél-Afrika felett, mikor pedig a videó végén látható ponthoz ért, akkor a távolsága már 435 886 kilométer volt.

A föld és a hold távolról

Készült egy jóval távolabbi fotó is, amely már 183 millió kilométeres távolságból örökíti meg a Földet és a körülötte keringő Holdat. A képen csak egy nem túl nagy fehér pacának látszunk, ahogy a Hold is csak egy nagyobb csillagnak tűnik. Az ilyen és ehhez hasonló fotók és videók azok melyek egy roppant izgalmas jövőképet vetítenek előre egy olyan korszakról, melyben már szabadon, bárki által elérhető módon utazhatunk a világűrben. Talán egyszer magunk is hasonlóan fogjuk látni a mögöttünk távolodó Földet.

Forrás:NASA/printscreen.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!