Videó a tomboló Etnáról

A Szicília északkeleti részén magasodó Etna napjainkban is igen aktív vulkán. A Catania és Messina között található tűzhányó területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Az Etna Európa legmagasabb aktív vulkánja. Jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. A tűzhányó a Földközi-tenger vidékének tektonikai szempontból legbonyolultabb területén fekszik.

Etna
Fotó: wikipedia.org

A Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben. Működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll.

Etna
Fotó: wikipedia.org

Az elmúlt hónapokban szunnyadó vulkán hétfőn este ismét kitört. A kitörések ismét az Új Délkeleti Kráter kúpjában zajlanak. A változó intenzitású, ismétlődő lávatűzijáték mellett láva is folyik. Ez egy korábbi kitörés során felnyílt hasadékból csörgedezik lefelé a Valle del Bove nyugati, meredek oldalában. A földremegés amplitúdó még mindig viszonylag magas, azaz akár napokig elhúzódó vulkáni működésre számíthatunk. Lassan indul a turistaszezon, ezrek érkezhetnek a tűzhányóhoz, ami jelentősen növeli a kockázatot és a veszélyhelyzetet – írja a Tűzhányó blogon Harangi Szabolcs vulkanológus, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

Etna
Fotó: wikipedia.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!