Veszélyeztetett ázsiai vadkutyák születtek a Fővárosi Állatkertben

Márciusi ifjak – így becézik a gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, március 15-én született ázsiai vadkutya kölyköket, akik most már remekül láthatók a kifutóban. Különösen a délelőtt 11 órakor esedékes etetéskor, és persze ha épp önfeledt hancúrozásra támad kedvük. A nyolchetes jövevényekből az első néhány hétben persze még nem lehetett sokat látni. A kezdeti időszakot ugyanis a kölykök a biztonságos kotorékban töltik, ahol az anyaállat előbb kizárólag anyatejjel, majd később a tej mellett félig megemésztett, visszaöklendezett táplálékkal eteti őket. A kicsik nagyjából egyhónapos korukban szoktak előmerészkedni, de még ekkor is csak nagy szerencsével lehet őket a kifutóban látni. Mostanra viszont már egészen megbarátkoztak a felnőtteknek való táplálékkal is, s egyre többet tartózkodnak a kifutó nyíltabb területein.

Fotó: zoobudapest.com

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, vagy dól néven is emlegetik. A faj ismertségéhez nagyban hozzájárult Rudyard Kipling híres novellagyűjteménye, A dzsungel könyve, amelynek egyik fejezetében a vadkutyák betolakodnak a farkasok vadászterületére, akik Maugli segítségével visszaszorítják őket. Az ázsiai vadkutya veszélyeztetett fajnak számít. Megritkulásához a természetes élőhelyek zsugorodása mellett a vadászat is hozzájárult. Régebben főleg bundája miatt, illetve sportvadászat keretében vadásztak rá, sőt, egyes területeken dúvadként tartották számon, és ezért irtották. Szerencsére napjainkban élőhelyük legtöbb övezetében már természetvédelmi oltalom alatt állnak. A vadonbeli állomány védelme mellett az állatkerti szaporítás is fontos természetvédelmi jelentőséggel bír.

MTI fotó: Kovács Attila

A Fővárosi Állatkert 2008 óta foglalkozik ázsiai vadkutyákkal. Akkor három nőstény, majd két hím érkezett, s 2009-re már az első kölykök is megszülettek. Azóta – az összes almot beleszámolva – nyolc alkalommal sikerült gyarapítani ennek a ritka, veszélyeztetett állatfajnak a populációját. A felcseperedő utódok egy része időközben más állatkertekbe került, többek között Franciaországba, sőt, Amerikába, Minnesotába is.

MTI fotó: Kovács Attila

zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!