Véletlenül egy búvárt is bekapott a halrajból lakmározó hatalmas bálna

Egy táplálkozó trópusi bálna hatalmas szájában kötött ki egy dél-afrikai búvár amikor Port Elizabeth partjaitól nem messze a szardíniák vonulását filmezte társaival. Rainer Schimpf évek óta búvárként és túravezetőként tevékenykedik, így számos tengeri élőlénnyel találkozott már merülései alkalmával, de azt álmaiban sem gondolta volna, hogy valaha ilyen valószerűtlen élményben lesz része a mélyben.

A búvár azt szerette volna megörökíteni ahogy a cápák, fókák, delfinek és más tengeri ragadozók a hatalmas halrajra vadásznak, ám ekkor a kavalkádban váratlanul felbukkant egy éhes bálna, óriásira tátott szájjal. A kifejlett bálna jól bevált vadászmódszere szerint igyekezett minél több kishalat lenyelni, ám Rainer véletlenül az útjába került és félig bekapta őt is. A tengeri óriás azonban gyorsan rájött a tévedésre és „kiköpte” a búvárt, aki épségben megúszta a hihetetlen kalandot.

“Semmi sem készíthet fel arra, hogy egy bálna szájában találod magad, ilyenkor csak az ösztöneidben bízhatsz. Visszatartottam a lélegzetemet, mert attól tartottam, hogy magával ránt a mélybe. Minden nagyon gyorsan történt. Erős nyomást éreztem a csípőmön és nem láttam mást, csak a feketeséget, gyorsan rájöttem, hogy valójában mi is történik velem” – mesélte a 20 éves tapasztalattal rendelkező díjnyertes természetvédelmi szakember.

“Ez természetesen nem támadás volt, és nem a bálna hibája, baleset történt. Ezek az élőlények valójában a tengerek gyengéd óriásai” – tette hozzá a búvár.

Az akár 25 tonnás súlyt is elérő trópusi bálna a barázdásbálna-félék családjába tartozik, s az ide tartozó fajok közös jellemzője a redőzött torokbarázdák. Amint hatalmas száját szétnyitja, a szívóerő hatására betódul a víz és vele a zsákmányállatok, ezek azonban a víz kipréselésekor a szilákon fennakadnak, s a vastag nyelv aztán a szűk garat felé tolja őket.

A torkon levő barázdák lehetővé teszik, hogy a bálna szájüregének térfogatát még hatalmasabbra növelje, és így egyetlen falásra még nagyobb víztömeget tudjon beszippantani. A barázdásbálnák táplálékai, fajtól függően lehetnek kisebb rákok, mint amilyen a krill illetve különböző halfajok, például heringek és szardíniák.

Cikkajánló: Egy hatalmas bálna vetett véget a tengeri ragadozók közös lakmározásának


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!