Véletlenül bukkantak rá egy 500 éves kereskedőhajóra az Északi-tenger mélyén

Egy 500 éves kereskedőhajó roncsait fedezte fel véletlenül az Északi-tenger fenekén egy holland mentőcsapat, amely vízbe esett konténerek után kutatott a térségben – közölte a holland kulturális minisztérium, megjegyezve, hogy ez a legrégebbi hajóroncs, amelyet valaha a holland vizekben találtak.

Forrás: RaBoe/Wikipedia
Forrás: Cultural Heritage Agency

A vízi jármű valószínűleg harminc méter hosszú volt és 1540 táján építették. Hullámsírjából olyan rézlemezeket hoztak a felszínre, amelyeken a középkori és kora újkori Európa meghatározó bankár-kereskedő családja, a Fuggerek védjegye szerepel.

Forrás: Cultural Heritage Agency

A német család érdekeltségei nem csupán a bankszektorra terjedtek ki, hanem kezükben tartották a korabeli Európa bányászatának, érckereskedelmének jelentős részét is. Ingrid van Engelshoven holland kulturális miniszter szerint a felfedezéssel tovább gazdagodott az ország „kulturális öröksége”. A hajóroncs sorsáról a későbbiekben születik döntés.

Forrás: Cultural Heritage Agency
Forrás: Cultural Heritage Agency

A holland mentőcsapat véletlenül bukkant rá a roncsra a Fríz-szigetek szomszédságában, miközben az MSC Zoe konténerszállító hajó januárban a vízbe esett rakományát kereste a térségben.

Behörden suchen Container von "MSC Zoe"

Spielzeug, Kleidung, Möbel – und Gefahrgut: Wo sind die Container, die der Frachter "MSC Zoe" in der Nordsee verloren hat?

Közzétette: NDR Fernsehen – 2019. január 3., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!