Ushuaia – a világ legdélebbi városa

Ushuaia Argentína Tűzföld tartományának 50 ezer lakosú székhelye, melyet a világ legdélebbi városának tekintenek. Tűzföld fő szigetének a déli partján, egy öbölben fekszik. Északról a Martial-hegység öleli körül, délről pedig a Beagle-csatorna vize határolja, tőle északnyugatra egy tó található, a Lago Roca.

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Először az ona indiánok telepedtek ide mintegy 10 000 évvel ezelőtt. A várost a brit bevándorlók a 19. század elején Yamanának nevezték el. Az 1880-as években rengeteg kincsvadász érkezett Ushuaiába, akiket a hatalmas aranylelőhelyekről szóló legendák vonzottak a területre. Az ide érkező kincsvadászok azonban nem jártak sikerrel. Az argentinok 1896-ban egy távoli börtönszigetet hoztak itt létre, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen és értelmetlen volt megszökni, ráadásul több mint 3000 kilométerre van Buenos Airestől. A börtön egészen 1947-ig működött, ekkor záratta be a létesítményt Juan Perón elnök. Jelenleg múzeumként működik (Museo Maritimo de Ushuaia).

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

A városban sarkvidéki óceáni éghajlat uralkodik. A legmelegebb hónap a január, ilyenkor maximum 20 ℃-ot lehet mérni a városban. A téli hónapokban -6 ℃ az átlagosnak mondható hőmérséklet. Egy évben átlagosan 206 felhős valamint 146 csapadékos nap van egy évben. A páratartalom mindig magas 80% körül mozog. A nyár szeles, felhős. Télen gyakori a havazás, a hóvihar, az ónos eső és a záporeső.

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!