Új felhőfajtákat vettek fel a Nemzetközi Felhőatlaszba

Tizenkét új felhőfajtát – köztük a ritka hullámfelhőszerű zord felhőt – ismert el először hivatalos rendszerezésében a Nemzetközi Felhőatlasz, amely a 19. század óta a felhők azonosításának első számű kézikönyve – adta hírül a BBC News.

felhok-9

Mammatus (Fotó: Wikipedia/NOAA Photo Library)

Utoljára 1987-ben ismertek el hivatalosan új felhőfajtákat az atlaszban, amelynek új, teljesen digitális változata 10 új felhőfajtát – köztük a 2006-ban először azonosított hullámfelhőszerű zord felhőt (asperitas) , valamint és a repülőgépek károsanyag-kibocsátása nyomán keletkező kondenzcsík okozta mesterséges felhőt (contrails) – ismert el.

Új felhőtípusokUndulatus asperatus (Fotó: Wikipedia/Ave Maria Mõistlik)

Új felhőtípusokContrails (Fotó: Wikipedia/Ercan Karakaş/airliners.net)

Az első felhőosztályozást 1802-ben publikálta a francia Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829) a Meteorológiai Évkönyvben. Osztályozásában öt alaptípust különböztetett meg, majd ezeket 12-re bővítette. Ugyanebben az évben Luke Howard angol amatőr meteorológus vezette be a máig használatos cirrus, stratus és cumulus (pehely-, gomoly-, rétegfelhő) fogalmakat. Howard hét alaptípust különített el. 1891-ben egy müncheni nemzetközi meteorológiai konferencián bizottságot hoztak létre a nemzetközi felhőatlasz elkészítésére. A testület 300 felhőfénykép és rajz közül választotta ki azt a 28 képet, mely végül bekerült a felhőatlaszba. Az atlaszt 1896-an adták ki, legutóbbi változata 1975-ben jelent meg, amelyet 1987-ben vizsgáltak felül.

Új felhőtípusokArcus felhő (Fotó: Wikipedia/John Kerstholt/Solitude)

Új felhőtípusokArcus felhő (Fotó: Wikipedia/Fir0002

Új felhőtípusokMorning Glory (Fotó: Wikipedia/Daniela Mirner Eberl)

Az atlasz kiadója, a Meteorológiai Világszervezet a felhőket fajokra, fajtákra és változatokra osztja. A felhőosztályozás 10 alaptípusból pehelyfelhő, bárányfelhő, fátyolfelhő, párnafelhő, lepelfelhő, esőrétegfelhő, gomolyos rétegfelhő, rétegfelhő, gomolyfelhő és zivatarfelhő – indul ki.

Új felhőtípusokPyrocumulus (Fotó: Wikipedia/JeremyaGreene)

Új felhőtípusokKelvinHelmholtz (Fotó: Wikipedia/GRAHAMUK)

MTI, BBC, wmocloudatlas.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!