Tudta? Nyáron a hűtést, télen a fűtést támogatja a redőny!

A redőnyök kapcsán sokan úgy vélik, hogy semmi másra nem alkalmasak, minthogy távol tartsák otthonunktól a forró napsugarakat, valamint esténként megfelelő privát szférát biztosítsanak számunkra a lakás falai között.

Tévedés azonban egy egyszerű sötétítőfüggöny szintjére degradálni egy ilyen sokoldalú kültéri árnyékolót, ami azon túl, hogy tartósan és páratlan precizitással képes biztosítani az imént említett két tulajdonságot, mindemellett megnöveli házunk esztétikai értékét, hozzájárul a hangszigeteléshez, de amiben igazán professzionális szintet képvisel, az a hőszigetelés megtámogatása lesz. Hogy miként képes erre egy egyszerű redőny?

Nyáron távol tartja a forró napsugarakat

Minden évszakban másként, de rendkívül lényeges, hogy itt és most a jobb minőségű és előnyösebb megjelenésű, nem mellesleg tartósabb alumínium redőnyökről beszélünk, melyek a nyári időszakban már a lakáson kívül képesek visszaverni a forró napsugarakat. Ez rendkívül fontos abban az esetben, ha szeretnénk árnyékolással befolyásolni a belső helyiségek hőmérsékletét, hiszen példának okáért egy sötétítőfüggöny, vagy más beltéri árnyékoló odabent fogja fel a napsütést, vagyis önmagán kívül legalább a nyílászárókat és a párkányokat hajlamos felforrósítani.

Ez azért különösen nagy probléma, mert ez a minimális hatás is elegendő ahhoz, hogy a melegebb nyári időszakokban akár több Celsius fokkal nagyobb forróság legyen a lakásban. Ha viszont a napsugarakat már a nyílászárókig sem engedjük el, hanem a redőnyökkel odakint visszapattintjuk a forróságot, akkor azzal – és a dinamikus szellőztetéssel – olyan kellemes hőmérsékletet idézhetünk elő a lakás falai között, hogy még klímára sem lesz szükségünk. Ezzel értelemszerűen jelentős mértékben csökkenthetjük kiadásainkat a rezsiköltségek tekintetében.

Télen extra szigetelést biztosít a nyílászárónak

Ezek után különösen érdekes, hogy miként támogatja meg egy redőny a téli időszakban a lakás szigetelését, hiszen a napsugarakat ilyenkor célszerű inkább beengedni a házba a fűtés megtámogatása miatt. Ez ebben a formában igaz is, azonban a jó minőségű alumínium redőnyök nem is ezt a hatást növelik a hidegebb időszakban, hanem a nyílászáróknak biztosítanak extra szigetelést. Mindezt a redőnypalást leeresztése esetén, amikor a lécek teljesen összezárnak, tehát gyakorlatilag hermetikus réteget képeznek az ablakok és az ajtók előtt.

Ez azért különösen lényeges a téli időszakban, mert a nyílászárók köztudottan a leginkább problémás elemei a lakások hőszigetelésének, tehát az üvegfelületeken keresztül távozik el a legtöbb benti hő, ami télen a ház gyors kihűléséhez vezethet. Ha viszont a redőnyt leeresztjük, az ablakok és ajtók elé egy extra légréteg kerül, mely jelentős mértékben megnövelheti otthonunk komfortszintjét, lévén nehezebben megy majd végbe ez a hőcsere, amivel hosszabb távon kisebb fűtési költségekkel kalkulálhatunk.

Fontos a precíz telepítés és a jó minőség

Természetesen a fenti hatás eléréséhez rengeteg tényező együttállására van szükség. A legfontosabb a dinamikus árnyékolás – erre a következő bekezdésben bővebben is kitérünk –, de nagyon lényeges még a redőny minősége, illetve megfelelő telepítése. Ha alumínium redőnyt választunk, a minőséget általában azonnal elkönyvelhetjük, hiszen bár ebben a kategóriában is vannak rosszabb kvalitású termékek, de többnyire a pontos illeszkedések a jellemzők, ami a szigetelés terén nagyon lényeges. Ezen felül az árnyékoló megfelelő szerelésére szintén nagy hangsúlyt kell fektetni, lévén egy helytelenül beállított redőnyt nem lehet például résmentesen lehúzni, ami télen és nyáron egyaránt negatívan befolyásolja a hőszigetelési képességeit.

Okosítással növelhető a hatás

Mint fentebb említettük, az árnyékoló dinamikus használata kifejezetten lényeges ahhoz, hogy a hőszigetelő hatás makulátlanul megvalósuljon, ezáltal nyáron például fontos, hogy már az első napsugarakat is felfogjuk odakint, míg télen fordított helyzetre van szükség: napközben maradhat felhúzva a redőnypalást, amint azonban megszűnt a belső komfortot támogató napsugárzás, rögtön biztosíthatjuk vele a nyílászárók extra szigetelését. Mivel az emberek többsége a munka miatt napközben nincs otthon, nagyon nehéz dinamikusan működtetni a redőnyöket, illetve folyamatosan odafigyelni helyzetükre. Ilyenkor jöhetnek szóba a különféle okosított megoldások!

Ehhez nincs szükség másra, csak az alumínium redőny motorizálására, valamint néhány szenzor társítására. Ezek az érzékelők képesek például felismerni nyáron, ha odakint felkelt a Nap, és rögtön beárnyékolják a lakást, hogy kellemesen hűvös maradjon minden helyiség. Ez a folyamat teljes egészében automatizálható a megfelelő beállítások mellett, így télen és nyáron egyaránt hatékonyan csökkenthetjük általa rezsiköltségeinket, miközben megnövelhető otthonunk komfortja, hovatovább az önműködő megoldással a lakás védelmi szintje is, lévén hosszabb távollét esetén is azt a hatást kelti egy ilyen okosredőny, mintha mindig a házban tartózkodna valaki.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Red%C5%91ny
https://www.csancsa.hu/redony


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!