Több mint 150 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken

A Galápagos-szigeteken őshonos, 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon az Ecuadortól mintegy 970 kilométerre elterülő szigetcsoport egyik tagján, annak ökológiai regenerálódása érdekében. A Chelonoidis hoodensis fajba tartozó hüllőket szigorú karanténeljárást követően engedték szabadon a világörökségi listán is szereplő csendes-óceáni szigetcsoport szívében fekvő Santa Fén – közölte az ecuadori környezetügyi minisztérium.

Forrás: Galapagos National Park Directorate

A teknősök betelepítése a sziget ökológiai regenerálódását célzó projekt része. A cél, hogy olyan teknősfajjal népesítsék be újra a szigetet, amely hasonlít a területről több mint 150 évvel ezelőtt kihalt őshonos fajhoz.

Jorge Carrion, a betelepítést végző Galápagos-szigetek Nemzeti Park igazgatója szerint a szabadon engedett teknősök mindegyikét ellátták mikrochippel, ami megkönnyíti az állatok megfigyelését.

A szakember szerint a teknősök a szigetcsoport legnagyobb testű növényevői, és a Santa Fe-szigeten való szabadon engedésük célja, hogy természetes szerepüket betöltve, a helyi ökoszisztéma “kezelőivé” váljanak, és hozzájáruljanak a faj elterjedéséhez. A projekt keretében minden évben újabb fiatal teknősöket engednek szabadon a szigeten 2026-ig.

Santa Fe (Forrás: Wikimedia Commons/Adavyd)
Forrás: Wikimedia Commons/Joanne Goldby/flickr 

“A néhány évvel ezelőtt szabadon engedett első csoport egyedei ma már 10-12 évesek, ami azt jelenti, hogy a következő 5-7 évben várhatóan megkezdik a szaporodást” – mondta Washington Tapia, a kezdeményezés vezetője. A most szabadon engedett példányokkal csaknem 550-re nőtt a betelepített teknősök száma.

Young giant tortoises set free

Conservationists release 155 giant tortoises of the Chelonoidis hoodensis breed on Santa Fe island in the Galapagos to help replace a similar species that died out 150 years ago.

Story: https://www.rappler.com/science-nature/environment/224808-conservationists-release-giant-tortoises-galapagos-island

Közzétette: Rappler – 2019. március 2., szombat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!