Több mint 140 ezer relikviát találtak egy ősi kínai hajó roncsai között

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik.

A roncsok feltárása még csak most ér az utolsó fázisához, a régészek jelenleg a hajó hátulsó kajütjeiből ürítik ki a szállítmányt, és majd csak ezt követően kezdenek hozzá a hajótest vizsgálatához – ismertette a munkafolyamat részleteit Cuj Jung, a kantoni régészeti intézet igazgatóhelyettese.

A szakértők becslései szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja.

NAS Tutor Bill Jeffery recently visited the Nanhai No. 1 shipwreck in China. Looks like they have dug 1 metre into the…

Közzétette: Nautical Archaeology Society – 2015. július 2., csütörtök

 

Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak találhatóak, ezeken felül pedig még bambuszból és fából készült leletekre, illetve növényi és állati maradványokra is bukkantak.

A hajóroncs 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles, ezzel az eddig feltárt, vele egy korból származó óceánjáró teherszállítók közül a legnagyobb, és a régészek szerint ez egyúttal a legjobb állapotban fennmaradt roncs is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!