Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak a Galápagos-szigeteken

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán – közölte Marcelo Mata, az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá, melyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett – írta a miniszter a Twitteren. A felfedezés felébresztette a reményt, hogy esetleg tenyészteni is lehet a fajt.

A miniszter nem közölt további részleteket azon kívül, hogy a fajról úgy tudták, több mint 100 éve kihalt. A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis Phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős “utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtötte be”.

“Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, elszórtan jelezték, hogy talán maradhatott belőlük néhány a szigeten” – írta a szervezet honlapján.

BREAKING NEWS! GC’s own Wacho Tapia, Director of the Giant Tortoise Restoration Initiative, just returned from an…

Közzétette: Galapagos Conservancy – 2019. február 20., szerda

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a “súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajok” közé sorolta a Fernandina-szigeti óriásteknőst. A sziget mindentől távol eső részeinek 1964-es felmérése teknősharapások nyomaira bukkant, 2013-ban lábnyomokat találtak.

Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány – írta az IUCN.

Forrás: NASA 

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Magányos George volt a leghíresebb galápagosi teknős (Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!