Teljes kapacitáson üzemel a világ legnagyobb tükrös naperőműve

Elérte teljes kapacitását a világ legnagyobb tükrös naperőműve, az Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) a Mojave-sivatag kaliforniai részén, a nevadai határ közelében. A NRG Energy, a BrightSource Energy és a Google tulajdonában lévő erőmű az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja előállítani.

Ivanpah naperőmű

A Nap fényét 350 ezer, egyenként is számítógépvezérelt, két méter magas és 3 méter széles tükör vetíti rá a három, egyenként 140 méteres torony egyikére. Az áramtermelés menete innentől a hagyományos erőművekben megszokottakhoz hasonlóan működik: a napenergia felforralja a toronyban tárolt vizet, az így keletkező gőz pedig megforgat egy turbinát, így elektromos áramot termel. A három egység összesen 392 megawattnyi energiát állít elő 140 ezer kaliforniai otthon számára. A 2,2 milliárdos költséggel megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna széndioxid kibocsátását váltja ki, ami megfelel 72 ezer gépkocsinak a forgalomból való kivonásával.

Ivanpah naperőmű

Az országban 2012-ben összesen 116 ezer hektárnyi területen 17 napenergia-zónát jelöltek ki, Kalifornia, Nevada, Arizona, Utah, Colorado és Új-Mexikó államokban, ahol a naperőművek építése nincs káros hatással az állat- és növényvilágra és a természeti kincsekre.

Ivanpah naperőmű

Az amerikai energiainformációs hivatal adatai szerint az energiának a naperőművekben történő előállítása még mindig jelentősen drágább, mint a hagyományos módszerekkel. Miközben a széntüzelésű erőművekben megtermelt egy kilowattórányi energia 100 dollárba kerül, addig ugyanezt a mennyiséget a naperőművekben 261 dollárért állítják elő. – írta az MTI.

1

4

9

7

6

Ivanpah naperőmű

Ivanpah naperőmű

Ivanpah naperőmű

Ivanpah naperőmű

Ivanpah naperőmű

8

Ivanpah naperőmű

3D-s Virtuális séta a naperőműben

A “Fullscreen” gombra kattintva teljes képernyőméretben is megtekinthető a virtuális séta.

Fotó: brightsourceenergy.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!